Európske banky zvažujú odchod z Londýna

Ani ústupky, ktoré vybojoval britský premiér David Cameron minulý piatok v Bruseli pre svoju krajinu, nestačili na to, aby európske banky sídliace v londýnskom City nepokračovali v plánoch na možný odchod Británie z únie.

23.02.2016 12:00
debata (22)

Už pred dvoma rokmi sa začalo špekulovať, že európske banky, ktoré v Londýne majú svoje pobočky, prerátavajú, koľko by ich stál presun do Paríža, Frankfurtu nad Mohanom či dokonca Luxemburska. Londýn je domovom pre viac ako 250 svetových bánk. Aktuálne sa pripravujú na krízový scenár odchodu banky ako nemecká Deutsche Bank, JPMorgan Chase a HSBC Holdings.

Cameron vyhlásil referendum o zotrvaní alebo odchode Británie z únie na 23. júna tohto roka. Po minulotýždňovom schválení ústupkov na pôde Bruselu v zoškrtaní niektorých sociálnych dávok pre cudzincov a vôbec po vybojovaní špeciálneho statusu pre krajinu v spoločnom európskom bloku vyhlásil, že v predreferendovej kampani bude bojovať za zotrvanie Británie v únii. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky je 35 percent Britov za tzv. Brexit, 43 percent chce v únii zostať, a 22 percent tamojších obyvateľov je zatiaľ nerozhodnutých. Karty však zamiešal cez víkend starosta Londýna Boris Johnson, ktorý bude pred nadchádzajúcim referendom agitovať za odchod krajiny z únie. Jeho postoj môže mať veľkú váhu v rozhodovaní Britov.

Ide o toho istého starostu, ktorý ešte pred rokom varoval, že by prípadný Brexit mal pre Britániu negatívne ekonomické a politické dosahy. Vtedy tvrdil, že britské vystúpenie by mohlo znamenať hromadný exodus medzinárodných bánk z Londýna, čo by malo na finančný sektor, ktorý tvorí desatinu britského hrubého domáceho produktu, silný dosah. Brexit si pritom nepraje podľa prieskumu londýnskeho City 84 percent vysokých predstaviteľov britského finančného priemyslu. Až 94 percent z nich oceňuje, že je Británia súčasťou jednotného trhu, a chce, aby v ňom zostala. Zástupcovia bánk sa so svojou podporou členstva v Európskej únii pridávajú k britským firmám, ktoré sú združené v britskom združení výrobcov (EEF). Briti by prišli o prístup na 500-miliónový jednotný trh európskych zákazníkov.

Banky sídliace v Londýne si uvedomujú, že po Brexite by sa ich biznisu výrazne pohoršilo. Po odchode Britov z únie by sa totiž na banky pôsobiace v krajine prestali vzťahovať nariadenia Európskej komisie, čo by pre niektoré nadnárodné inštitúcie mohlo znamenať ďalšiu právnu a regulátornú záťaž.

Nemecká Deutsche Bank už vlani ohlásila, že vytvorila pracovnú skupinu, ktorá sa venuje analýze dosahov presunu niektorých bankových operácií z Británie do Nemecka alebo iných krajín eurozóny. K podobným krokom neskôr pristúpili iné peňažné ústavy s rozsiahlymi operáciami v Británii. V prípade Deutsche Bank ide o najväčšiu nemeckú banku a druhú najväčšiu banku v eurozóne podľa výšky aktív. V Británii začala pôsobiť už v roku 1873. Aktuálne zamestnáva v krajine približne 9-tisíc zamestnancov.

Odchod takej veľkej banky z krajiny by takisto znamenal prepúšťanie ľudí. Londýn by si však aj po Brexite podľa ekonómov udržal status jedného z najvýznamnejších finančných centier na svete. „Myslím si, že ani po prípadnom Brexite si banka s rozsahom Deutsche Bank nebude môcť dovoliť nebyť súčasťou tohto trhu, resp. úplne sa od neho odtrhnúť. Po prípadnom Brexite by bolo dôležité nastavenie pravidiel podnikania vo Veľkej Británii a vzťah s okolitými krajinami. Ak by Británia nastavila pravidlá voľne, čo bola bežná prax v minulosti, tak by sa dal skôr očakávať presun bánk do tejto krajiny,“ myslí si Boris Tomčiak, ekonómom spoločnosti Finlord. To však nechce dovoliť Nemecko.

„Odchod z EÚ by ohrozil ekonomickú a národnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva. Vybojovali sme pre krajinu ,Osobitný štatút', čo znamená, že Veľká Británia sa nebude podieľať na tých projektoch EÚ, z ktorých nebude mať prospech. Británia bude bezpečnejšia v reformovanej Európe, pretože bude môcť spolupracovať s európskymi partnermi v boji proti cezhraničnej trestnej činnosti a terorizmu. Spojené kráľovstvo bude silnejšie v EÚ aj preto, že bude môcť robiť ,dôležité rozhodnutia' o obchode a bezpečnosti ako súčasť tohto bloku. Londýn bude mať tiež prístup k voľnému obchodu v rámci jednotného trhu,“ povedal cez víkend Cameron vo svojom prejave smerovanom pre Britov a v podobnom duchu obhajoval kompromisnú dohodu s Bruselom v pondelok v britskom parlamente.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit