Primátor Banskej Bystrice si stojí za investíciou RKN

Primátor Ján Nosko odmieta informácie spochybňujúce investičný zámer zahraničnej spoločnosti v banskobystrickom priemyselnom parku.

23.02.2016 18:59
debata (58)

„Považujem túto politickú šarvátku za priamy útok na mesto Banská Bystrica. To, že pospájaním poloprávd a lží vznikol celok, ktorý stavia spoločnosť RKN Global Europe do pozície nedôveryhodného partnera, považujem za absolútne nešťastné,“ povedal na utorňajšom brífingu primátor.

Podľa Noska je nezmyselné tvrdiť, že niekto dostane bianko zmenku na 18 miliónov eur na preinvestovanie. „Akákoľvek dotácia, ak sa štát rozhodne ju investorovi poskytnúť, sa nevypláca vopred. Poskytne sa mu až po postavení závodu, keď reálne zamestná 1 238 ľudí, na čo Banská Bystrica už roky čaká, a tie prostriedky nedostane hneď, ale budú vyplatené v priebehu troch rokov,“ konkretizoval. "Nejde o sumu, ktorá by chýbala sestričkám a učiteľom, je to suma, ktorá bude vyplatená až po uskutočnení investičného zámeru,“ doplnil.

Memorandum o porozumení podpísali v sobotu 20. februára v Banskej Bystrici predseda vlády Robert Fico a konateľka dubajskej spoločnosti RKN Global Europe Marjam Lindsbro. Na základe tohto dokumentu by mala vláda na zasadnutí 2. marca schváliť konkrétnu pomoc spoločnosti, ktorá plánuje v priemyselnom parku v banskobystrickej mestskej časti Šalková preinvestovať 89 miliónov eur a zamestnať viac ako 1 200 ľudí. Pomoc vlády by mala predstavovať hotovostnú pomoc 18 miliónov eur a daňové prázdniny.

Primátor mesta okrem iného uviedol, že podpísanie memoranda je výsledkom rokovaní, ktoré trvali deväť mesiacov. Zdôraznil, že táto investícia výrazne pomôže pri riešení nezamestnanosti, pretože veľa mladých ľudí odchádza z mesta kvôli nedostatku pracovných príležitostí. Po týchto informáciách sa na sociálnych sieťach a v médiách rozpútala diskusia, ktorá spochybňuje dôveryhodnosť zahraničnej firmy i celý investičný zámer.

Jednou zo spochybňujúcich informácií bol aj dátum vzniku spoločnosti RKN Global Europe s. r. o. september 2015. Ako uviedol Nosko, bolo to len logickým vyústením spoločných rokovaní, ktoré sa s investorom viedli od marca 2015. Práve v septembri padlo jeho definitívne rozhodnutie realizovať svoju investíciu priamo v Banskej Bystrici. Preto si založil dcérsku spoločnosť RKN Global Europe s. r. o. so sídlom na Slovensku, ktorej jediným spoločníkom je RKN Global so sídlom v Dubaji, na čele s bývalým šéfom Interpolu Ronaldom Nobleom. Ďalej pripomenul, že táto spoločnosť je certifikovaná Kráľovským inštitútom Veľkej Británie a má nehmotný majetok presahujúci niekoľko stoviek miliónov eur.

„Ako primátor sa musím pozerať na rozvoj mesta na dlhé roky dopredu, na rozdiel od kandidátov opozičných strán, ktorí sa dva týždne pred voľbami zviditeľňujú osočovaním investora a všetkých, ktorí už takmer rok na tejto investícii pracujú. Je jedno, ktorá politická strana podpíše investíciu, naše mesto ju už dlho očakáva. Preto vyzývam médiá a ľudí na sociálnych sieťach, aby prestali s nezmyselným osočovaním tejto strategickej investície pre náš región,“ uzavrel Nosko.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #investície