Výdavky domácností na spotrebu budú rásť

Od konca roku 2014 vynakladajú domácnosti väčšinu dodatočných príjmov na spotrebu a ich plány v prieskumoch naznačujú pokračovanie tohto trendu i v tomto roku.

24.02.2016 14:49
debata (4)

Uvádza to vo svojom najnovšom komentári Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Očakávaný vyšší rast príjmov tak vytvára väčší priestor pre zrýchlenie spotreby v roku 2016. Podľa Výboru pre makroekonomické prognózy sa v tomto roku očakáva silný medziročný rast nominálneho disponibilného príjmu o 4,1 %. Ten vytvára priestor pre rast spotreby domácností na úrovni 3,3 %, ako aj ďalší nárast miery úspor.

Zároveň sa počíta aj s pokračovaním trendu nárastu miery úspor, ktorá má v roku 2016 kulminovať. Pri predpoklade pokračovania priaznivého ekonomického vývoja aj v tomto roku tak voči prognóze existuje pozitívne riziko, že domácnosti budú v dobrých časoch dodatočný disponibilný príjem míňať na odloženú spotrebu a nebudú ďalej zvyšovať už dnes relatívne vysokú mieru úspor, uvádza RRZ.

Najväčšie riziká pre vývoj slovenskej ekonomiky v súčasnosti vyplývajú zo spomalenia globálnej ekonomiky vyplývajúce z nestabilného vývoja rozvíjajúcich sa krajín. To sa môže podľa rozpočtovej rady prejaviť v kondícii našich obchodných partnerov. Pozitívnym rizikom pre vývoj slovenskej ekonomiky môžu byť dodatočné investičné prostriedky z nového programového obdobia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #spotreba #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť