Britský parlament kritizuje daňovú dohodu s Google

Čiastka, ktorú má vo Veľkej Británii zaplatiť internetová spoločnosť Google v rámci urovnania sporu o daňové nedoplatky, je vzhľadom na rozsah jej aktivít v krajine "neprimerane malá".

24.02.2016 15:58
debata (3)

Uviedol to v stredu Výbor pre kontrolu vládnych výdavkov, ktorý pôsobí v rámci dolnej komory britského parlamentu. Spoločnosť Google minulý mesiac súhlasila, že vo Veľkej Británii doplatí na daniach 130 mil. GBP a zaviazala sa v budúcnosti platiť vyššie dane. Podmienky urovnania narazili na kritiku opozičných poslancov aj mimovládnych organizácií.

Dohode predchádzalo niekoľkoročné vyšetrovanie britskými daňovými úradmi, ktoré skúmali, či Google neplatil menšie dane premiestňovaním ziskov do Írska, kde je sídlo spoločnosti pre podnikanie v Európe. Parlamentný výbor pre kontrolu verejných výdavkov žiada britské daňové úrady, aby monitorovali výsledky podobných vyšetrovaní, akým čelí Google v iných krajinách. Do úvahy prichádza aj odstúpenie od dohody o mimosúdnom urovnaní, pokiaľ sa objavia nové relevantné dôkazy.

Vyšetrovaniu pre podozrenia z krátenia daní čelí americký internetový gigant aj vo Francúzsku alebo Taliansku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Veľká Británia