Moody's znížila rating Brazílie do špekulatívneho pásma

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service v stredu ako posledná z troch hlavných ratingových agentúr znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Brazílie z investičného do špekulatívneho pásma.

24.02.2016 20:35
debata (11)

Agentúra zrazila ratingovú známku o dva stupne na úroveň Ba2. Výhľad ratingu je navyše negatívny, čo signalizuje, že rating by sa mohol v najbližších mesiacoch ešte znížiť.

Moody's uviedla, že k rozhodnutiu znížiť rating ju prinútili najmä obavy z rastu štátneho dlhu v čase nepriaznivého ekonomického vývoja. Brazília je v najhoršej hospodárskej recesii od 30. rokov a podľa centrálnej banky hrubý domáci produkt (HDP) vlani klesol o viac ako štyri percentá.

Zhoršenie ratingu je ďalšou zlou správou pre brazílsku prezidentku Dilmu Rousseffovú, ktorej popularitou otriasol rozsiahly korupčný škandál v štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. Na obľube prezidentke nepridáva ani hospodárska recesia. Kvôli tej Rousseffová čelí tlaku, aby zmiernila úsporné opatrenia a podporila ekonomiku rozpočtovými výdavkami.

Moody's vo svojej správe upozornila, že pokračujúce snahy o odvolanie Rousseffovej budú spolu s ďalšími politickými problémami v krajine komplikovať úsilia o znižovanie rozpočtového deficitu i realizáciu plánovaných hospodárskych reforiem.

Ratingové agentúry Standard & Poor's a Fitch Ratings hodnotenie úverovej spoľahlivosti Brazílie z investičného do špekulatívneho pásma znížili už v minulom roku.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyššia, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si za veľmi nízky úrok. Ak je rating v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy. Tým sa celkový obraz krajiny ešte viac zhoršuje.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Brazília #Moody's #BRICS