MMF vyzýva krajiny G20 podporiť rast verejnými investíciami

Skupina najväčších svetových ekonomík G20 by mala pripraviť plán koordinovaných opatrení na podporu globálneho hospodárskeho rastu. Uviedol to podľa agentúry Reuters Medzinárodný menový fond (MMF) v správe pripravenej pre predstaviteľov G20, ktorí sa tento týždeň stretnú v Šanghaji. Vyspelé ekonomiky by sa podľa fondu mali pri podpore hospodárskeho rastu menej opierať o menovú politiku a viac využívať rozpočtovú politiku.

25.02.2016 07:23
debata (11)

„G20 teraz musí naplánovať koordinovanú podporu dopytu a využiť dostupný rozpočtový priestor na posilnenie verejných investícií,“ píše sa v správe, ktorá prichádza v čase známok spomaľovania hospodárskeho rastu po celom svete a prudkých výkyvov na akciových aj devízových trhoch.

Stretnutie v Šanghaji je už podľa agentúry Reuters prirovnávané k zasadnutiu G20 v apríli 2009, keď sa skupina dohodla na koordinovaných stimulačných opatreniach. Tie mali v čase svetovej finančnej krízy zabrániť globálnej hospodárskej recesii.

Americký minister financií Jack Lew však teraz potrebu stimulačného plánu bagatelizuje. V rozhovore s televíziou Bloomberg vyhlásil, že niektoré ekonomiky si vedú lepšie, než sa predpokladá, a že investori by nemali „očakávať krízovú reakciu v nekrizovém prostredí“.

MMF však poukazuje na spomaľovanie rastu svetovej ekonomiky aj na zhoršujúcu sa finančnú situáciu rozvíjajúcich sa ekonomík, ktoré boli ťažko zasiahnuté poklesom cien komodít.

„Tento vývoj signalizuje zvýšené nebezpečenstvo, že hospodárske oživenie bude zmarené,“ píše fond vo svojej správe. Upozorňuje tiež, že vlády po celom svete možno budú nútené vytvoriť nové mechanizmy na pomoc niektorým rozvíjajúcim sa krajinám.

MMF v januári znížil odhad tohtoročného rastu svetového hospodárstva na 3,4 percenta z predtým predpokladaných 3,6 percenta. Poukázal pritom na výrazne slabšiu obchodnú výmenu s Čínou aj na negatívne dôsledky nižších cien komodít. Odhad globálneho rastu pre budúci rok fond znížil rovnako o 0,2 percentu­álneho bodu, a to na 3,6 percenta.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #G20 #HDP