Juhoafrická republika prežíva ťažké časy, vláda musí škrtať

Ekonomika Juhoafrickej republiky je v kríze: hospodársky rast sa spomaľuje, štvrtina obyvateľstva je bez práce a v krajine je rozšírená chudoba. Povedal to v stredu tamojší minister financií Pravin Gordhan, ktorý zároveň predstavil návrh krízového rozpočtu na budúci fiškálny rok.

25.02.2016 09:15
debata (2)

Vláda v ňom počíta s výdavkovými škrtmi a zvýšením niektorých daní, čo by sa ale nemuselo páčiť voličom.

Pomalší hospodársky rast je dôsledkom veľkého sucha a celkového útlmu globálnej ekonomiky, povedal minister. Odhad rastu ekonomiky na tento rok zhoršil na 0,9 percenta, zatiaľ čo doteraz počítal s rastom o 1,7 percenta. Ak sa prognóza naplní, bude to najpomalší rast od roku 2009, keď sa Juhoafrická republika dostala z hospodárskej recesie. Za minulý rok sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil podľa odhadov o 1,3 percenta.

„Nemôžeme míňať peniaze, ktoré nemáme. Nemôžeme si požičiavať viac, než koľko môžeme splácať. Kým nedokážeme podnietiť rast a zaistiť vyššie príjmy, musíme byť na seba tvrdí,“ citovala ministra stanica BBC.

Krajina podľa neho zvýši dane z predaja nehnuteľností, daň na pohonné hmoty, alkohol a kapitálové výnosy. Do štátnej kasy by to v nasledujúcom fiškálnom roku malo priniesť dodatočných 18,1 miliardy randov.

Úsporné opatrenia by mali zabrániť tomu, aby medzinárodné ratingové agentúry neznížili úverové hodnotenie krajiny do podradné kategórie. JAR má teraz u agentúr Fitch Ratings a Standard and Poor's známku BBB-, čo je jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Hodnotenie u agentúry Moody's je na stupni Baa2, čo je dva stupne nad špekulatívnym pásmom.

Úsporné opatrenia by tiež mali pomôcť vláde znížiť rozpočtový deficit v budúcom fiškálnom roku na 3,2 percenta výkonu ekonomiky z 3,9 percenta HDP v súčasnom období.

Výdavkové škrty, vyššie dane a ďalšie úsporné opatrenia by sa ale nemuseli páčiť voličom, krajinu tento rok čakajú voľby do miestnych samospráv. Predpokladá sa, že vládnucu stranu Africký národný kongres v nich čaká tuhý boj s opozíciou.

Agentúra Fitch je navyše presvedčená, že hospodársky rast v Juhoafrickej republike bude v nasledujúcich dvoch rokoch tlmiť sucho a prísnejšia menová a fiškálna politika. Agentúra Moody's uviedla, že v návrhu rozpočtu chýbajú konkrétne príjmové opatrenia, ako v budúcich fiškálnych obdobiach dosahovať nižšie deficity. Moody's odhaduje rast ekonomiky na tento rok na 0,5 percenta, na budúci rok potom 1,5 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BRICS #Juhoafrická republika