Rusi dali ukrajinský dlh na súd, Kyjev sa má vyjadriť do 4. marca

Ukrajina musí odpovedať do 4. marca na žalobu, ktorú na ňu Rusko podalo pred týždňom na londýnskom súde za nesplatenie dlhu vo výške tri miliardy dolárov.

25.02.2016 10:51
debata (73)

Povedal to vo štvrtok námestník ruského ministra financií Sergej Storčak. Splatnosť ruských dlhopisov vrátane doby možného odkladu splátok vypršala na konci minulého roka.

„Kľúčový dátum je 4. marca, keď by Ukrajinci mali odpovedať na požiadavky, ktoré sme predložili. Súd potom bude musieť stanoviť termín vypočutia,“ povedal Storčak podľa agentúry Reuters.

Ukrajina sa vlani v októbri dohodla s väčšinou zahraničných majiteľov svojich dlhopisov na reštrukturalizácii, ktorá zahŕňa dvadsaťpercentný odpis dlhu a predĺženie splatnosti. Do reštrukturalizácie chcela zahrnúť aj Rusko, to však odmietlo s tým, že jeho dlh nie je komerčný, ale že ide o štátnu pomoc, na ktorú sa táto dohoda nevzťahuje. Toto stanovisko potvrdil aj Medzinárodný menový fond (MMF).

Dlhopisy vydala vláda prezidenta Viktora Janukovyča v decembri 2013, necelé dva mesiace predtým, ako bola zvrhnutá. Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sú odvtedy na bode mrazu a Ukrajina až do rozhodnutia MMF odmietala s Ruskom rokovať o inom spôsobe reštrukturalizácie dlhu, než aký dohodla s ostatnými veriteľmi. Teraz však Ukrajine hrozí, že ak s Ruskom rokovať nebude, mohla by prísť o prístup k finančnej pomoci od MMF.

Ukrajinou už dlhší čas zmieta politická kríza. Vláda minulý týždeň prežila hlasovanie o nedôvere, vzápätí sa jej ale rozpadla koalícia a prišla o parlamentnú podporu. Premiér Arsenij Jaceňuk musí do polovice marca zostaviť novú vládnu väčšinu, v opačnom prípade ústava prezidentovi Petrovi Porošenkovi ukladá vypísať mimoriadne parlamentné voľby.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Rusko #Ukrajina