Chemička Duslo Šaľa rozbehla významnú investíciu za 310 miliónov eur

Chemička Duslo Šaľa z českej skupiny Agrofert začala výstavbu novej jednotky na výrobu čpavku, do ktorej investuje 310 miliónov eur. So začatím výroby firma počíta na začiatku roka 2018.

25.02.2016 12:45
debata (5)

Ide pritom o najväčšiu investíciu podniku aj koncernu Agrofert, povedal na štvrtkovej slávnostnej ceremónii generálny riaditeľ chemičky Duslo Petr Bláha. Investíciu podniku podporí Slovensko poskytnutím stimulov.

„Výstavba jednotky zaradí náš závod medzi európsku technologickú špičku v chemickom priemysle, ktorá bude natoľko konkurencieschopná, že jej prínos dlhodobo pocíti aj slovenské hospodárstvo,“ povedal Bláha.

Chemička vyrába čpavok od roku 1964. Čpavok je základnou surovinou na produkciu priemyselných hnojív, ktoré spolu s gumárenskými chemikáliami a ďalšími produktmi patria do výrobného portfólia firmy.

Nová výrobná jednotka s názvom Čpavok 4 dosiahne po uvedení do prevádzky kapacity 1600 ton čpavku denne. Pokryje tak existujúce a plánované potreby spoločnosti.

Predseda predstavenstva Duslo Petr Cingr povedal, že spomínaná investícia zvýši výrobnú kapacitu továrne pri znížení nákladov na zemný plyn, ktorý podnik využíva pri výrobe. Firma, ktorá sa na celkovej spotrebe plynu na Slovensku podieľa takmer desatinou, tak podľa Cingra ušetrí niekoľko desiatok miliónov eur ročne.

Projekt umožní zachovať najmenej 1800 pracovných miest priamo v chemickom závode a ďalšie stovky miest v spoločnostiach, ktoré sú naviazané na jeho aktivity.

Cingr uviedol, že pre rozhodnutie, či investíciu umiestniť na Slovensku, v Českej republike alebo v Nemecku, bolo zásadné rozhodnutie slovenských úradov. Tie totiž podniku schválili stimuly v podobe daňovej úľavy 58 miliónov eur. Duslo je začne uplatňovať po nábehu výroby v novej jednotke. Námietky proti poskytnutiu stimulov firme nemala ani Európska komisia.

Slovenské médiá v súvislosti s poskytnutím stimulov pre Duslo predvlani upozornili na možný konflikt záujmov. Pripomenuli, že vtedajší slovenský minister hospodárstva a predtým štátny tajomník tohto ministerstva Pavol Pavlis v 90. rokoch pôsobil spolu s majiteľom Agrofertu a terajším českým ministrom financií Andrejom Babišom vo firme, ktorá sa zaoberá obchodovaním s poľnohospodár­skymi produktmi a hnojivami.

Schváleniu stimulov pre Duslo predchádzala i zmena slovenského zákona, na základe ktorého o stimuloch pre veľké investície už nemusí rozhodovať vláda, ale stačí súhlas príslušného ministra. To znamená, že verejnosť sa dopredu nemusí dozvedieť o veľkých projektoch, ktoré štát chce podporiť.

Spoločnosť Duslo má sídlo v Šali, zhruba 70 kilometrov východne od Bratislavy, a zamestnáva viac ako 2100 ľudí. Závod podľa predbežných výsledkov dosiahol za minulý rok zisk vyše 50 miliónov eur pri tržbách 460 miliónov eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Duslo Šaľa #chémia