Digitálne Slovensko podľa Bruselu: Pomalší rozbeh, postupné zlepšovanie

Slovensko obsadilo 21. miesto v Indexe digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI), ktorý hodnotí pokrok členských štátov EÚ v digitálnej oblasti. Informovala o tom Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR.

25.02.2016 20:14
debata (6)

„V roku 2015 Slovensko významne investovalo v digitálnej oblasti, výsledky sa prejavujú pomalšie, ale jasným trendom je postupné zlepšovanie. Zlepšenie v oblasti digitálnych verejných služieb sa očakáva vďaka nedávnym iniciatívam vo verejnom sektore,“ konštatovala.

K pevným širokopásmovým sieťam malo v roku 2015 prístup 86 % slovenských domácností. Vysokorýchlostný internet bol dostupný u 67 % domácností. Pripojenie je podľa Európskej komisie výzvou najmä v niektorých vidieckych oblastiach. Ako priblížila Ludviková, v digitálnych zručnostiach je na tom Slovensko pomerne dobre. Počet pravidelných používateľov internetu narastá, za rok 2015 to bolo 74 %, čo je len tesne pod priemerom EÚ. Viac ako polovica (53 %) Slovákov má základné digitálne zručnosti, priemer EÚ je 55 percent. „Máme aj dobrý podiel informačno-technologických (IKT) špecialistov na trhu práce,“ dodala Ludviková.

Slováci sa na internete zapájajú do širokého spektra aktivít, 65 % ľudí číta správy online, 69 % využíva sociálne siete a 55 % využíva hlasové alebo video hovory cez internet, 35 % počúva hudbu, hrá videohry či pozerá filmy online, rastie tiež obľuba online nákupov – 61 %.

„Čo sa týka využívania digitálnych technológií podnikmi, Slovensko je spomedzi 28 členských krajín na 19. mieste. Pre naše podniky je stále priestor naplno využívať možnosti, ktoré ponúka online obchod, sociálne médiá či elektronické zdieľanie informácií,“ uviedla Ludviková. Využívanie digitálnych technológií prináša podnikom podľa EK vyššiu efektivitu, produktivitu, ale aj väčší dosah na širšiu skupinu zákazníkov.

Podľa zverejnených informácií sú na prvých priečkach rebríčka DESI aj naďalej Dánsko, Holandsko, Švédsko a Fínsko. Najrýchlejšie napredovanie a kontinuálne zlepšovanie zaznamenala Európska komisia v Holandsku, Estónsku, Nemecku, na Malte, v Rakúsku a Portugalsku.

Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti je online nástroj na meranie pokroku členských štátov EÚ smerom k digitálnej ekonomike a spoločnosti. Nástroj v sebe spája niekoľko príslušných ukazovateľov týkajúcich sa kombinácie aktuálnych politických opatrení na úrovni Európy v oblasti digitalizácie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #internet #digitalizácia