Brusel je pripravený pomôcť farmárom v EÚ

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan súhlasí s Francúzskom, že je potrebné podniknúť opatrenia, ktoré by zmiernili nerovnováhy na trhu. Uviedol to vo štvrtok s tým, že si je vedomý "vážnych problémov" francúzskych a európskych farmárov.

26.02.2016 08:54
mlieko Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

"Európska komisia je rozhodnutá nájsť riešenia, ktoré budú zohľadňovať náročnosť situácie,“ povedal Hogan po stretnutí s francúzskym premiérom Manuelom Vallsom. Francúzsky premiér vo štvrtok trval na tom, že komisia musí do polovice marca prísť s riešeniami. Vtedy sa uskutoční summit ministrov poľnohospodárstva krajín EÚ.

Francúzsko sa obrátilo na EÚ, keďže sa pokúša zmierniť protesty nahnevaných farmárov chovajúcich dobytok. Tí tvrdia, že pretrvávajúce nízke ceny môžu viesť k tomu, že tisícky fariem skončia s podnikaním. Francúzski farmári zo zhoršenia svojej situácie vinia ruské embargo na západné potraviny a globálny pokles trhu s mliečnymi produktmi. To podľa nich komplikuje ich situáciu v čase, keď čelia lacnejšej konkurencii napríklad z Nemecka a zo Španielska. Farmári z týchto krajín podľa nich ťažia z nižšieho daňového zaťaženia a slabšej regulácie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmári