Veľká investícia na východe?

Elektráreň Vojany na východe Slovenska sa môže zmeniť na ekologický technologický park, kde sa bude spaľovať biomasa. Stálu prácu má získať 800 nových zamestnancov.

26.02.2016 12:00
memorandum Vojany Foto:
Minister hospodárstva Vazil Hudák a minister financií Peter Kažimír včera podpísali memorandum o porozumení s Petrom Zimerim, prezidentom spoločnosti Theta Energy Group priamo vo Vojanoch.
debata (25)

O zmenu v tepelnej elektrárni sa má postarať americká spoločnosť Theta Energy Group (TEG), ktorá chce v prípade úspešných rokovaní preinvestovať 600 až 800 miliónov dolárov. S potenciálnym investorom vo štvrtok podpísali memorandum o porozumení minister hospodárstva Vazil Hudák a minister financií Peter Kažimír. Investičná zmluva má byť podľa Hudáka podpísaná v najbližších mesiacoch.

Ak by skutočne došlo k podpisu zmluvy s americkou spoločnosťou, išlo by o jednu z najväčších investícií na východnom Slovensku za posledné roky. TEG chce na Slovensku investovať, modernizovať, rozvíjať a vytvárať lokálne zdroje trvalých a bezpečných dodávok energie vo forme elektriny a tepla prostredníctvom implementácie inovatívnych a inteligentných technológií. „Ide o inovatívnu spoločnosť, ktorá pracuje s viacerými dodávateľmi. Ich predstavou je zmeniť Elektráreň Vojany na elektráreň, ktorá bude produkovať čistú energiu,“ uviedol minister financií Peter Kažimír.

Väčšinovým vlastníkom elektrárne vo Vojanoch sú Slovenské elektrárne. Štát vlastní len 34-percentný podiel akcií tepelnej elektrárne. „Slovenské elektrárne sú pripravené analyzovať prezentovaný investičný zámer. Aj napriek výrazne nepriaznivému vývoju na trhu, poklesu ceny elektriny a zaťažením vyrobenej elektriny ďalšími poplatkami, Slovenské elektrárne nepretržite hľadajú udržateľné riešenia na prevádzkovanie Tepelných elektrární Vojany,“ povedala Jana Burdová, hovorkyňa Slovenských elektrární.

Súhlas elektrární ešte nie je

Na zrealizovanie investície by teda bol potrebný súhlas Slovenských elektrární, ktorý na stole zatiaľ nie je. Navyše väčšinový vlastník elektrární, taliansky Enel aktuálne predá časť akcií českému Energetickému a průmyslovému holdingu. Ten by tiež musel s transakciou súhlasiť. Okrem toho by sa pre budúcu výrobu elektriny z Vojan musel nájsť odbyt v čase, kedy dopyt aj ceny elektriny klesajú. Taktiež by šlo o otázku podpory výroby elektriny cez regulačný rámec.

„Máme už podpísanú rámcovú dohodu, to je to memorandum o porozumení, v ktorom investor spoločnosť TEG a ich subdodávatelia vyhlasujú, že sú pripravení investovať na Slovensku, vrátane Vojan, ale aj do ekologických, respektíve technologických parkov, ktoré by tu postavili, okolo 700 – 800 miliónov dolárov a vytvoria približne tisíc pracovných miest,“ povedal podľa agentúry SITA minister hospodárstva Vazil Hudák.

Elektrárne vo Vojanoch v súčasnosti zamestnávajú 142 ľudí. V prípade úspechu rokovaní k nim môže pribudnúť ďalších 800 zamestnancov. S pôvodnými zamestnancami investor počíta aj naďalej. V súčasnosti spoločnosť TEG nepožaduje žiadny investičný stimul zo strany vlády. „Sme na začiatku, avizujeme podpísanie memoranda. Potvrdzujeme, že zatiaľ neevidujeme žiadnu žiadosť o stimuly,“ povedal minister Kažimír.

Hudák pri podpise memoranda uviedol, že zástupcovia investora majú naplánované stretnutia so zástupcami Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, Enelom a Slovenskými elektrárňami. Sean McCarthy zo spoločnosti TEG uviedol, že elektráreň vo Vojanoch navštívili viackrát a na Slovensku našli dobrý potenciál na investovanie, rovnako ako dobrý potenciál v oblasti ľudských zdrojov.

Kým v súčasnosti sú Vojany zaťažované regulačným poplatkom, realizácia spomínanej investície by zrejme závisela od podpory. Na ilustráciu: pred troma rokmi zvažoval na východe Slovenska americký U. S. Steel odchod z košických oceliarní. Na základe memoranda s vládou napokon investor zostal. Dostal prísľub dotácií za elektrinu vyrobenú v podnikovej elektrárni v sume 14,8 milióna eur ročne. Podporu môže košický závod čerpať 15 rokov. Elektrina sa má vyrábať z hutníckych odpadových plynov. Za normálnych okolností by daná dotácia zvýšila ceny elektriny v SR asi o 0,5 percenta, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví však povedal, že zároveň uplynie podpora pre iné podobné projekty a ceny hore nepôjdu. Na podobnom princípe sa dotuje aj výroba elektriny zo slnečných elektrární či domáceho uhlia.

Nezamestnanosť v Michalovciach 14,7 %

Na východnom Slovensku bola naposledy zrealizovaná veľká investícia v roku 2008, keď spoločnosť T-Systems Slovakia ohlásila vytvorenie 900 pracovných miest v Košiciach. Podľa agentúry Sario sa z pohľadu piatich najväčších investícií za posledných päť rokov na východnom Slovensku preinvestovalo 95 miliónov eur, z čoho vzniklo 2¤750 nových pracovných miest. Podľa podpísaného memoranda s TEG je celý projekt rozdelený do dvoch častí. Prvá hovorí o modernizácii elektrární Vojany, druhá o rozvoji energetického inovačného centra a technologického parku na vzájomne dohodnutom mieste na Slovensku. TEG má dodať technológie a know-how.

V okrese Michalovce by 800 nových pracovných miest výraznejšie prospelo poklesu nezamestnanosti, ktorá v januári 2016 dosahovala 14,72 percenta. Na úrade práce je evidovaných 7¤459 ľudí pripravených nastúpiť do zamestnania. V prípade obsadenia všetkých plánovaných pracovných miest ľuďmi priamo z okresu by miera nezamestnanosti mohla klesnúť asi na 13 percent.

Podpísané memorandum má slúžiť ako usmernenie pre samotný projekt. Podľa ministra Hudáka stanoví podmienky a usmernenia medzi TEG, ministerstvom financií a ministerstvom hospodárstva. Slovenské elektrárne v minulosti zrealizovali rekonštrukcie svojich dvoch tepelných elektrární. Druhá sa nachádza v Novákoch. Dôvodom boli vysoké nároky na ekológiu, ktoré mali začať platiť od 1. januára 2016.

Tepelná elektráreň vo Vojanoch pozostáva z dvoch energetických výrobní. Jedna spaľuje čierne uhlie, druhá zemný plyn. V prevádzke je však teraz len tá časť, v ktorej dochádza k spaľovaniu uhlia. Od roku 2009 sa v piatom a šiestom bloku pridáva do paliva aj biomasa s cieľom znížiť produkciu CO2.

Americká Theta Energy Group sa zaoberá ekologickým spôsobom výroby energie. V tejto oblasti má viac ako 40-ročné skúsenosti. Spoločnosť realizuje rôzne projekty po celom svete. Spolu s partnermi v súčasnosti pôsobí v Spojených štátoch, vo Veľkej Británii, v Taliansku, Latinskej Amerike, Monaku a v strednej Európe.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Vojany