Ministri financií G20: Brexit by bol šokom pre svetovú ekonomiku

Ministri financií skupiny najväčších svetových ekonomík G20 varovali, že vystúpenie Británie z Európskej únie by spôsobilo šok pre svetovú ekonomiku.

27.02.2016 14:39
debata (17)

V záverečnom vyhlásení svojho dvojdňového zasadnutia ministri tiež vyzvali na využitie všetkých nástrojov na podporu rastu a finančnej stability. Oživenie svetovej ekonomiky podľa nich zostáva nevyrovnané.

„Finančné lídri najväčších ekonomík sveta jednohlasne povedali, že britské vystúpenie z EÚ by bolo šokom pre svetovú ekonomiku – a ak by to bolo šokom pre svetovú ekonomiku, potom si predstavte, čo by to urobilo s Britániou,“ povedal britský minister financií George Osborne, ktorý sa zasadnutia zúčastnil. Británia chystá k otázke vystúpenia z EÚ referendum 23. júna.

Na otázku, či tlačil na kolegov, aby tento problém do záverečného komuniké dali, Osborne odpovedal, že krajiny ako USA a Čína či MMF si nenechajú hovoriť, čo majú robiť. Avšak úradník citovaný agentúrou Reuters tvrdil, že otázka Brexitu sa do vyhlásenia dostala až na nátlak britských zástupcov.

Ministri financií popredných svetových ekonomík sa tiež zhodli, že využijú všetky nástroje – „monetárne, fiškálne aj štrukturálne“, a to individuálne aj kolektívne, aby posilnili rast a finančnú stabilitu. Štrukturálne reformy podľa nich majú hrať kľúčovú úlohu pri podpore vyššej produktivity a rastu.

„Monetárne politiky budú ďalej využívané na podporu ekonomickej aktivity a zabezpečenie cenovej stability … ale k vyrovnanému rastu nesmie viesť len monetárna politika,“ uvádza sa vyhlásení.

„Oživenie svetovej ekonomiky pokračuje, ale zostáva nerovnomerné a nezodpovedá našim ambíciám na silný, udržateľný a vyrovnaný rast,“ uvádza sa okrem iného v záveroch schôdzky.

Účastníci rokovania tiež zopakovali svoj predchádzajúci záväzok upustiť od devalvácií meny kvôli zvýšeniu konkurencieschop­nosti. Dohodli sa, že budú v oblasti devízových trhov kroky „úzko konzultovať“. Poukázali tak na kroky čínskej centrálnej banky, ktorá v minulom roku devalvovala svoju menu, aby podporila export i celú ekonomiku.

Rozdielne názory sa objavili v piatkovej debate o tom, či sa má rast podporovať ďalšími stimulmi. Proti tomu bol najmä nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, podľa ktorého sa tento model už vyčerpal.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #G20