Mondi SCP plánuje investíciu za stovky miliónov eur

Ružomberská spoločnosť Mondi SCP plánuje vo svojom závode začať s výrobou nového produktu. Podnik chce investovať do výroby recyklovaného kartónového vlnitého papiera.

01.03.2016 13:25
debata

"Dôvodom realizácie projektu sú pozitívne dopady diverzifikácie produktového portfólia a rozšírenia výrobnej kapacity ružomberskej prevádzky, ktorými sú upevnenie postavenia na trhu súvisiace s rozvojom zamestnanosti a s ekonomickým rastom nielen lokálnej komunity, a tiež s možnosťami ďalších investícií do zlepšovania existujúcich technológií,“ zdôvodnila svoje plány spoločnosť vo svojom investičnom zámere, ktorý už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Investor zatiaľ neprezradil, koľko presne chce do výroby nového papiera investovať. „V tejto etape predprojektovej prípravy sa investičná náročnosť navrhovanej činnosti odhaduje na úrovni rádovo stoviek miliónov eur,“ uviedol v zámere investor. Vďaka plánovanej investície by malo vzniknúť 90 nových pracovných miest. S realizáciou projektu chce ružomberská firma začať v prvom kvartáli roka 2018. O niečo vyše roka by sa malo začať s výrobou nového výrobku.

Prvé tri roky po spustení prevádzky novej výrobnej linky bude firma vyrábať okrem nového výrobku – dvojvrstvového recyklovaného kartónového vlnitého papiera aj medziprodukt- jednovrstvový kartónový vlnitý papier. „Po uplynutí tohto prechodného obdobia sa uvažuje s výrobou už len dvojvrstvového recyklovaného kartónového vlnitého papiera s povrchovou vrstvou z bielenej buničiny v maximálnom objem 300 tisíc ton za rok,“ spresnil investor.

Nový produkt sa bude vyrábať z recyklovaného odpadového papiera a kartónu zo separovaného zberu v komunálnej aj podnikateľskej sfére. Druhou zo vstupných surovín bude bielená buničina z vlastnej produkcie. „Navrhovaná činnosť tak prispeje k zvýšeniu miery materiálového zhodnocovania týchto odpadov, ale aj rozšíreniu možností pre využitie vyprodukovanej buničiny pre výrobu vlastných konečných produktov,“ doplnila firma.

Mondi SCP v súčasnosti vyrába papier na štyroch papierenských strojoch. Ich produktom je predovšetkým nenatieraný grafický papier a v menšej miere aj obalový papier vyrábaný z bielenej buničiny. V roku 2015 vyrobil ružomberský podnik viac ako 62 tisíc ton obalového papiera a vyše 560 tisíc ton grafického papiera.

Mondi SCP, a.s. Ružomberok je jedným z najväčších výrobných podnikov skupiny Mondi a najväčší integrovaný závod na výrobu papiera a celulózy v SR. Skupina Mondi podľa zverejnených údajov na webovej stránke zamestnáva 26 tisíc pracovníkov v 31 krajinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Mondi SCP