Pacientske organizácie vyzývajú politikov k zmenám

Zástupcovia pacientskych organizácií predstavili Výzvu pre budúcu vládu, v ktorej upozorňujú na tri oblasti, kde vidia potrebu zmien. Ako uviedli na tlačovej besede, prvou je urýchlenie diagnostiky cez lepšie vzdelávanie.

02.03.2016 14:48
debata

„Stretávame sa so situáciou, že ak sa pacient nedostane včas k správnemu špecialistovi, určenie správnej diagnózy môže trvať aj niekoľko rokov. To má následky pre pacienta, ale aj pre zdravotníctvo. Ide o roky liečenia inej diagnózy a o roky užívania iných liekov,“ konštatovala Jarmila Fajnorová zo Slovenského zväzu sclerosis multiplex.

Riešením je podľa nej systematické vzdelávanie pacientov, ale aj všeobecných lekárov o diagnózach, ktoré síce nepatria medzi najviac rozšírené, no zasahujú tisíce ľudí ročne.

„S komplikova­nejšími diagnózami sa spravidla komplikuje aj postup, ako sa pacienti dostanú k liečbe. Systém sa pre pacientov nedá predvídať. Pacienti, ktorí trpia rovnakým ochorením, sa nie vždy dostanú k rovnakej liečbe. Navyše liečba, ktorá má trvať roky, sa môže skončiť po niekoľkých mesiacoch,“ dodala k druhej oblasti Katarína Fedorová zo Združenia pacientov s hematologickými malignitami. Pacienti potrebujú predvídateľný systém a liečbu dostupnú pre všetkých bez rozdielov.

Pacienti prichádzajú do kontaktu nielen so zdravotníctvom, ale aj s rôznymi sociálnymi službami. Tým by podľa organizácií pomohli jasné a transparentné kritériá, podľa ktorých štát posúdi a určí, kto má na čo nárok.

„Bez rád od ľudí s podobným osudom by sa pacienti v systéme žiadostí, posudzovania, vybavovania a odvolávania stratili,“ upozornila Martina Kuruczová zo Združenia ojedinelých genetických ochorení.

„Cieľom výzvy je začať širšiu diskusiu o zdravotníctve, ktorá sa zameria na potreby pacientov. Vyzývame budúcu vládu, aby sa so zástupcami pacientov stretla za okrúhlym stolom a aby sme spolu s odborníkmi začali hľadať konkrétne riešenia,“ pomenoval ciele Maroš Havran zo združenia CML Life.

Podľa organizácií sa v diskusiách o stave zdravotníctva pravidelne opomína hlas pacientov. Politické strany by sa pri zostavovaní programového vyhlásenia a ďalšej politickej práci mali zamerať na oblasti, v ktorých pacienti vidia potrebu zmeny.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #výzva vláde #pacientske organizácie #Združenie pacientov s hematologickými malignitami