Stavba závodu pri Banskej Bystrici potrvá štrnásť mesiacov

Poklepú základný kameň a o štrnásť mesiacov spustia výrobu. Takýto verejný prísľub dal v stredu v Banskej Bystrici majiteľ spoločnosti RKN Global Europe sídliacej v Dubaji Ronald K. Noble niekoľko hodín po tom, čo vláda na svojom poslednom zasadnutí v tomto volebnom období schválila pre túto investíciu investičné stimuly vo výške 18 miliónov eur.

02.03.2016 20:00
Ronald K. Noble, Ján Nosko Foto: ,
Majiteľ RKN Global Ronald K. Noble (vľavo) a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko pri mapke priemyselného parku v Šalkovej, kde závod vyrastie.
debata (10)

Dátum položenia základného kameňa ešte nie je známy, Noble zdôraznil, že tak urobia, len čo získajú všetky potrebné povolenia na výstavbu.

RKN Global Europe chce v závode, v ktorom sa bude vyrábať 28 bezpečnostných produktov ako napríklad ochranné prvky na rôzne druhy preukazov a kariet, zamestnať 1 238 pracovníkov. Noble na stredajšej tlačovej konferencii spresnil, že ich budú priberať v troch fázach.

„V prvej prijmeme 200 ľudí, v druhej 638 a v tretej 400. Zaškoľovať ich bude 25 odborníkov zo závodu s podobnou výrobou z Ukrajiny, s ktorým spolupracujeme. Väčšinou zamestnáme vysokoškolsky vzdelaných ľudí s technickým zameraním. Ponúkneme im priemerný plat vo výške 1 400 eur,“ povedal Noble. Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko doplnil, že v tejto veci chcú užšie spolupracovať s vysokými školami a napríklad s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici chcú vyrokovať, aby tam otvorili fakultu zameranú na oblasť informačných technológií.

Do postavenia závodu chce investor, ktorý sídli v Spojených arabských emirátoch, investovať 89 miliónov eur. Noble, ktorý pracoval roky ako šéf Interpolu, poznamenal, že okrem investičnej pomoci našej vlády na to použijú zdroje od privátnych investorov a požičajú si od bánk. Garantoval nielen to, že závod v Banskej Bystrici vznikne, ale že doň prinesú aj špičkové technológie, vďaka ktorým budú ich výrobky konkurencieschopné po celom svete. Dvadsať percent produkcie má firma predávať na našom trhu, zvyšok v zahraničí.

V spojitosti s investorom z Dubaja sa objavili rôzne špekulácie. Tie sa týkali podozrení, že za ním stoja rôzne skupiny z Ukrajiny s kriminálnym pozadím, ako aj toho, že investor vraj nevlastní žiadne patenty a licencie na výrobky, ktoré chce vyrábať. Noble všetky obvinenia poprel. Čo sa týka patentov a licencií, konateľka firmy Marjam Lindsbro uviedla, že majú niekoľko sto patentov a licencií, ktoré boli hodnotené nezávislými auditmi, akurát ich nemajú uvedené na svojej webovej stránke. „Naša spoločnosť je vlastníkom 50 patentov, 166 softvérov, šiestich licencií, šiestich know-how a 229 nepatentovaných technológií,“ zdôraznila.

Noble odmietol prepojenosť na pochybných ľudí. Povedal, že firmu založil v januári minulého roku s tým, že by chcel prispieť k zvýšeniu bezpečnosti. Priznal, že spolupracujú s podobnou fabrikou na výrobu ochranných prvkov na dokumenty na Ukrajine. Zdôraznil, že nespolupracuje s nikým z Ukrajiny, kto by páchal trestnú činnosť a bol za to odsúdený.

Prečo si na postavenie nového závodu vybral bývalý šéf Interpolu práve Slovensko? Noble poznamenal, že sa rozhodovali medzi viacerými krajinami a v prospech Slovenska rozhodlo hneď niekoľko faktorov. Sú nimi dobré podnikateľské prostredie, dobre fungujúci bankový sektor, to, že Slovensko je členom Európskej únie a platí sa u nás eurom, potom dobrá infraštruktúra a kvalitné ľudské zdroje.

Primátor Banskej Bystrice Nosko zopakoval, že s investorom z Dubaja rokovali mesiace a z pohľadu mesta ho považuje za strategického. „Od roku 1989 takýto veľký investor do nášho mesta neprišiel, skôr naopak. Skončilo tu niekoľko podnikov, ktoré zamestnávali stovky, možno tisíce ľudí z regiónu. V súčasnosti je tak najväčším zamestnávateľom Rooseveltova nemocnica s 2-tisíc zamestnancami,“ podčiarkol Nosko. Pripomenul, že investičná pomoc, ktorú dostane RKN Global od štátu, nebude vo forme nejakého bianko šeku. Peniaze dostane investor až po tom, čo postaví závod, reálne v ňom zamestná ľudí a rozbehne výrobu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #RKN Global Europe