Maloobchodné tržby v januári medzimesačne poklesli

Tržby v maloobchode na Slovensku v januári medziročne vzrástli, avšak v porovnaní s decembrom klesli.

03.03.2016 12:31
debata (1)

Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) v januári medziročne stúpli o 0,5 %. No medzimesačne poklesli o 1,4 %. Ako skonštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, povianočné výpredaje tak sklamali. Januárové tržby podľa neho nepríjemne prekvapili, keď rekordne vysoká spotrebiteľská dôvera sa nepremietla aj do zrýchlenia rastu maloobchodných tržieb.

Medziročné zvýšenie súviselo s rastom tržieb v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 20,4 %, maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 10 %, maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie v špecializovaných predajniach o 14 % a v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 0,9 %. Tržby klesli najmä v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 1,3 % a v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 5,4 %.

Pozitívny vývoj na trhu práce a rastúce disponibilné príjmy domácnosti, nízke úrokové sadzby a chýbajúca inflácia by mali v úvode tohto roka pôsobiť podľa Koršňáka v prospech rastu spotreby domácnosti. “Očakávame teda, že slabšie januárové čísla maloobchodných tržieb by mohli byť len krátkodobým výkyvom a dynamika medziročného rastu tržieb by sa v nasledujúcich mesiacoch mohla opäť zrýchľovať k úrovniam okolo 3 %,” dodal Koršňák.

Tržby vo veľkoobchode v januári v porovnaní s decembrom klesli o 0,1 %. Avšak v medziročnom porovnaní stúpli o 1 %. Zvýšili sa vo väčšine činností, z toho najmä vo veľkoobchode s tovarom pre domácnosť o 7,4 %, vo veľkoobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 10,1 % a v nešpecializovanom veľkoobchode o 2,6 %. Klesli v sprostredkovaní veľkoobchodu o 6,2 %, v ostatnom špecializovanom veľkoobchode o 3,5 % a vo veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 3,2 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod