Čínska firma vložila 10 miliónov eur do centra pri Senci

Čínska priemyselná skupina Jiangsu Weitian Chemical Group vložila desať miliónov eur do developerského projektu na Slovensku, ktorého súčasťou je administratívna a logistická základňa pre investorov z Ázie. V tlačovej správe to vo štvrtok oznámil riaditeľ spoločnosti IPEC Ivan Čarnogurský.

03.03.2016 13:33
debata

„V D1 Parku pripravujeme pre našich ázijských partnerov 80 administra­tívnych jednotiek. Tí si ich môžu odkúpiť a založiť si tu svoju stredoeurópsku alebo európsku administratívnu centrálu,“ uviedol Čarnogurský. D1 Park, ktorý leží približne 20 kilometrov od Bratislavy, firma IPEC založila.

Podľa Čarnogurského bolo doteraz predaných 20 administra­tívnych jednotiek pre zastúpenie čínskych spoločností. Do leta sa očakáva napríklad príchod obchodníkov s kamenárskym tovarom alebo dovozcov sójových bôbov.

„Projekt D1 Parku je zaujímavý svojou snahou zlúčiť čínske spoločnosti pod jednu strechu, kde si môžu vymieňať svoje skúsenosti a zdieľať poznatky z európskeho trhu,“ uviedla riaditeľka čínskeho investora Lin Shengqin. Skupina Jiangsu Weitian Chemical Group bola založená v roku 2007, zaoberá sa výrobou chemikálií a produktov z koksu.

Developerský projekt D1 Park sa rozvíja pri meste Senec na ploche 500 hektárov. Zahŕňa niekoľko zón vrátane administratívneho centa, logistické časti alebo pripravované outletové centrum.

Slovensko dlhodobo nie je v hľadáčiku čínskych investorov. Priame zahraničné investície z Číny v krajine pod Tatrami dosiahli len niekoľkých desiatok miliónov eur. Na celkovom dovoze na Slovensko sa Čína podieľa zhruba ôsmimi percentami, na slovenskom exporte necelými dvoma percentami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Čína #developer