Česmad: Rozpad schengenu by ohrozil cestnú dopravu

Prípadný rozpad schengenského priestoru v rámci Európskej únie by podľa autodopravcov spomalil a výrazne skomplikoval komerčnú cestnú dopravu.

03.03.2016 16:49
debata (8)

Združenie cestných dopravcov SR – Česmad Slovakia preto žiada prijať riešenia, ktoré by zabránili takémuto scenáru. Zároveň upozornilo, že plné alebo aj čiastočné zaniknutie princípov schengenského priestoru by malo výrazne negatívny vplyv na slovenskú cestnú nákladnú a osobnú dopravu. Systém medzinárodnej prepravy tovaru a osôb by sa tak vrátil o niekoľko krokov späť.

Zavedenie hraničných kontrol by podľa autodopravcov znamenalo dlhšie čakacie lehoty na hraniciach, dlhšie prepravné trasy, a teda aj zvýšené náklady, administratívnu záťaž, možné zmluvné pokuty a v neposlednom rade aj stratu obchodných príležitostí. To všetko sa v konečnom dôsledku môže prejaviť aj na zvýšení cien tovarov a služieb a ohroziť aj samotnú ekonomiku štátu.

"Ak dôjde až k tomu, že skutočne budú zavedené cezhraničné kontroly, očakávame výrazný pokles tržieb a nárast nákladov. Dlhší čas strávený na prepravných trasách, ktoré prechádzajú viacerými hranicami, by znamenal tak výrazné zdržanie, že dopravná spoločnosť by mohla vozidlo a vodiča využiť menej krát, čo by vo finále mohlo predstavovať stratu minimálne jednej tretiny prepráv,“ upozornil generálny tajomník Česmad Slovakia Pavol Reich.

Zástupca Medzinárodnej únie cestnej dopravy (IRU), ktorej je Česmad Slovakia členom, na zasadnutí pracovnej skupiny o cezhraničnej spolupráci v Európskom parlamente upozornil na všetky negatívne dopady hraničných kontrol na komerčnú cestnú dopravu. Tie by sa totiž prejavili v takmer všetkých oblastiach priemyslu. Zároveň vyzval Európsku komisiu, aby venovala viac pozornosti obavám sektoru cestnej dopravy a čo najskôr boli prijaté zmysluplné opatrenia na zmiernenie všetkých negatívnych dopadov.

„Tieto opatrenia by mali zahŕňať výzvu členským štátom, ktoré by nariadeniami mali zabezpečiť minimálne dopady na plynulosť dopravných tokov v súčasnej komplikovanej geopolitickej situácii. Navyše, užšia spolupráca medzi členskými štátmi podporená Európskou komisiou je pri riešení dopadov medzinárodnej utečeneckej krízy zásadná,“ dodal Česmad Slovakia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Česmad