Prepad úspor ľudí v II. pilieri

V druhom pilieri čelia ľudia spoliehajúci sa na ziskovosť akcií jednej z najväčších strát v histórii súkromného dôchodkového sporenia. Straty prichádzajú po niekoľkých rokoch vysokých ziskov.

07.03.2016 10:00
Sociálna poisťovňa, dôchodok, penzia, II. pilier Foto: ,
Zlé výsledky II. piliera a nízke penzie presvedčili pri vlaňajšom otvorení 158-tisíc sporiteľov na odchod zo systému.
debata (66)

Akciové a indexové fondy v priebehu jedného roka zaznamenali straty v rozmedzí mínus 2,6 až mínus 16,6 percenta. V minulosti práve indexové dôchodkové fondy dokázali zhodnotiť peniaze ľudí bez problémov aj o 20 percent za rok. V akciovej časti druhého piliera po rokoch obrovských ziskov prichádza obdobie vysokých strát.

V II. pilieri ma 1,4 milióna Slovákov uložených takmer 6,36 miliardy eur. Väčšina peňazí až 5,42 miliardy eur je uložených v bezpečných dlhopisových fondoch s aktuálnymi ročnými výnosmi od mínus 0,38 do plus 0,78 percenta. Tieto fondy nemôžu na konci roka skončiť v mínuse, keďže prípadné straty musia dôchodkové správcovské spoločnosti doplatiť z vlastných peňazí. Zvyšných 937 miliónov eur investujú sporitelia v rizikových akciových a indexových dôchodkových fondoch.

„Stále počítam s tým, že ekonomika bude strácať dych a postupne bude smerovať do recesie. Akcie preto nevidím ružovo, dlhopisy sú kvôli centrálnym bankám až neuveriteľne drahé a tiež by som sa do nich nehnal,“ povedal k dianiu vo svete hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora.

V prípade pozitívneho vývoja na finančných trhoch budú akcie najbližšie mesiace doháňať vysoké straty z konca minulého a začiatku tohto roka.

„Európske akciové indexy sa za necelé dva mesiace tohto roka prepadli v priemere o takmer mínus 10 percent, najvýraznejší prepad pritom vykázal aténsky akciový index Athex20, ktorý mal v porovnaní s koncom minulého roka hodnotu nižšiu až o 31 percent. Výrazne však klesali aj burzy v ostatných krajinách na juhu Európy – v Taliansku, Španielsku či Portugalsku o 12 až 22 percent, ale aj nemecký akciový index DAX o mínus 15 percent,“ priblížil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. V horšom prípade budú akcie pokračovať v súčasných prepadoch.

Ľudia zhodnocujúci peniaze určené na kúpu budúcich dôchodkov v bezpečných garantovaných fondoch zas musia počítať s nízkymi výnosmi. Pre stále sa zväčšujúce tlačenie peňazí dôchodkové fondy nemajú kde v Európe kúpiť dlhopisy so slušným a bezpečným úrokom. Najbezpečnejšie nemecké dlhopisy sa totiž na trhoch bežne predávajú so záporným úrokom, čo znamená, že investor dostane menej peňazí ako zaplatil za kúpu dlhopisov. Aj preto je pri súčasnej situácií v garantovaných dôchodkových fondoch úspechom zhodnotenie peňazí aj len o jedno percento za rok.

Na druhej strane pri takmer nulovom raste cien nie sú nízke výnosy dlhopisových fondov žiadnou tragédiou.

V rizikových akciových fondoch majú ľudia uložených „len“ niečo nad 937 miliónov eur. Pri týchto fondoch sporitelia v minulosti dosiahli zhodnotenie aj viac ako 20 percent za rok, ale súčasné tvrdé straty si platia z vlastných peňazí. Vďaka pravicovými politikmi kritizovanej reforme vládneho Smeru majú v akciách peniaze len ľudia, ktorí písomne potvrdili, že sú si vedomí striedania období vysokých ziskov a strát. Aj vďaka tomu dnes medzi Slovákmi nevzniká panika a nikto ani len neuvažuje o zrušení II. piliera.

Dôchodkové správcovské spoločnosti upozorňujú, že ľudia pri indexových a akciových dôchodkových fondoch musia počítať s tým, že obdobie vysokých ziskov strieda čas citeľných strát.

„Súčasné poklesy na akciových trhoch, ktoré ovplyvňujú vývoj indexových, ako aj ostatných negarantovaných fondov, vnímame ako prirodzenú súčasť vývoja na kapitálových trhoch. Posledné roky zaznamenávali akciové trhy silný rast, ktorý sa preniesol aj na negarantované dôchodkové fondy, ktoré do akcií investovali,“ povedal Miroslav Kotov, investičný manažér Allianz – Slovenská d.s.s. Pri bezpečných dlhopisových fondoch musia ľudia aj podľa správcov ich peňazí počítať v tomto roku s nízkym zhodnotením peňazí.

Pre tlačenie peňazí musia ľudia počítať nielen s malými výnosmi v druhom pilieri, ale aj pri sporiacich produktoch.

Pri termínovaných vkladoch najlepšie úročené produkty ponúkajú aktuálne zhodnotenie peňazí o 1,5 percenta za rok. Ešte nižšie úroky okolo 1,3 percenta za rok ponúkajú vkladné knižky a najmenej len o 0,2 percenta ročne zhodnotia peniaze ľudí sporiace účty.

V časoch lacných peňazí sa ľuďom viac oplatí požičať, ako šetriť. Pri hypotékach sa totiž najnižšie úroky začínajú na 1,5 percenta za rok a spotrebné úvery atakujú hranicu 4,9 percenta za rok.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier