Niektoré strany chcú majetok predávať, iné zase skupovať

Odpolitizovanie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO), zmena zákona o tepelnej energetike, extra daň pre energetické podniky či odpredaj štátnych podielov v energetických firmách. To všetko majú podľa portálu vEnergetike.sk vo svojich volebných programoch napísané politické strany, ktoré sa po sobotňajších voľbách dostali do Národnej rady SR.

07.03.2016 11:49
debata (17)

Energetika na Slovensku je podľa liberálov z SaS v dôsledku desaťročia trvajúceho vplyvu štátu stále jedným z odvetví vyžadujúcich dôslednejšiu liberalizáciu trhu. Strana chce minimalizovať výdavky na podporné mechanizmy v energetike, ako sú napríklad dotácie, výkupné ceny, výnimky a úľavy. To by malo mať podľa SaS pozitívny vplyv aj na koncové ceny energií.

Liberáli chcú taktiež zamedziť premietaniu politických opatrení a rozhodnutí do cien energií, ostupne ukončiť podporu ťažby uhlia pri výrobe elektriny, "upratať“ netransparentnosť na ÚRSO, privatizovať Slovenský plynárenský priemysel, urýchliť dostavbu Atómovej elektrárne Mochovce, úplne predať Slovenské elektrárne či prehodnotiť koncepciu výstavby malých vodných elektrární. SaS chce okrem plynární a elektrární predať aj štátne teplárne.

Podľa strany OĽaNO najväčšími výzvami v oblasti energetiky sú energetická bezpečnosť, energetická efektívnosť a energetická chudoba. Tretia najsilnejšia politická strana sa chce čo najskôr sústrediť na prepracovanie zákona o tepelnej energetike tak, aby veľkí teplári nemali doterajšie právo vyjadrovať sa k odpojeniu zákazníkov od centrálneho zásobovania teplom. Obyčajní ľudia chcú taktiež priznať vlastníkom nehnuteľností opakovanú každoročnú náhradu za nútené obmedzenie užívania ich nehnuteľností a užívania ich pozemku v ochrannom pásme, ktorú im vyplatí držiteľ povolenia.

Národniari zo Slovenskej národnej strany (SNS) chcú prijať ústavný zákon o ochrane strategických podnikov. Po jeho prípadnom schválení by bola vláda povinná odkúpiť a spravovať majetkové účasti v strategických, teda aj energetických spoločnostiach a už nikdy by ich nemohla predať. Strana Sme rodina podnikateľa Borisa Kollára taktiež uvažuje nad posilnením vplyvu štátu v strategických podnikoch. Chcú vyhodnocovať záujmy finančných skupín o kúpu podielu v takýchto firmách. Energetické spoločnosti plánuje šiesta najsilnejšia strana zdaniť 50-percentnou daňou. Takúto daň by Kollár vyrúbil aj pre slnečné elektrárne. Extra zdaniť energetické monopoly chcú podľa predvolebných vyjadrení aj SNS či OĽaNO.

Most-Híd volá po existencii silného a skutočne nezávislého regulačného úradu. "V regulačných a kontrolných úradoch treba zabezpečiť skutočnú nezávislosť, čo najviac ich odpolitizovať a zabrániť tomu, aby jedna vláda mohla obsadiť celý úrad svojimi nominantmi,“ uvádza strana vo svojom programe. Slovensko by podľa strany Bélu Bugára malo prehodnotiť veľké investície, ako je napríklad výstavba novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Posledná strana, ktorá sa prebojovala do parlamentu, strana Sieť, je presvedčená, že najprv treba odpolitizovať ÚRSO. Sieť sa plánuje pozrieť na ceny elektriny pre malých a veľkých podnikateľov, hovorí o cielenej deregulácii cien energií. Strana chce iniciovať vytvorenie komisie, ktorá by mala zhodnotiť, či sa ešte oplatí dostavať tretí a štvrtý jadrový blok v Mochovciach.

Čo sa týka energetickej agendy víťaza volieb, strany Smer-SD, je známa podľa portálu len vďaka ich práci v tejto oblasti za ostatné štyri roky, kedy sama vládla. Vo svojich prioritách programu má totiž len napísané, že posilní energetickú bezpečnosť krajiny. K energetickým témam neuvádza veľa ani strana Mariána Kotlebu ĽS Naše Slovensko. Tá chce obnoviť energetickú sebestačnosť republiky. "Po prvé musíme navrátiť do rúk národa vodu, elektrinu, pôdu a tiež všetky strategické podniky, ktoré dnes vlastnia cudzie nadnárodné korporácie,“ uviedla strana.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #voľby 2016