Eurozóna sa chystá na rokovania o zmiernení gréckeho dlhu

Predseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem na pondelkovom rokovaní v Bruseli vyzval ministrov financií Euroskupiny, aby sa pripravili na to, že rozhovory o zmiernení gréckeho dlhu sa začnú v apríli. Uviedol to podľa agentúry Reuters nemenovaný činiteľ eurozóny.

08.03.2016 00:00
debata (4)

„Dnes sme si v euroskupine uvedomili, že debatu (o dlhu) budeme mať v blízkej budúcnosti na stole,“ povedal po stretnutí ministrov financií krajín platiacich eurom Dijsselbloem.

Rokovania o zmiernení gréckeho dlhu sa budú môcť začať hneď, ako medzinárodní veritelia Grécka – eurozóna a Medzinárodný menový fond (MMF) – dospejú k názoru, že krajina uskutočnila reformy sľúbené vlani v auguste výmenou za letný záchranný program.

Toto hodnotenie plnenia podmienok sa vo februári zadrhlo. Príčinou sú detaily politicky veľmi zložitej dôchodkovej reformy, ale aj odlišné názory medzi zástupcami eurozóny a MMF na to, ako zaistiť, aby bola grécka ekonomika a štátny dlh zvládnuteľné v dlhodobejšom horizonte, napísal Reuters.

Zástupcovia medzinárodných veriteľov Grécka sa v utorok začnú vracať do Atén, aby tam pokračovali v kontrole plnenia podmienok záchranného programu pre Grécko. Oznámil to v pondelok podľa agentúry AFP európsky komisár pre hospodárstvo Pierre Moscovici.

Rozhovory o gréckom dlhu sa zamerajú na predĺženie splatnosti pôžičiek od eurozóny, predĺženie lehôt, po ktorej sa tolerujú následky omeškania, a na zníženie niektorých úrokov, napísal Reuters. Opatrenia by mali zabezpečiť, že ročné náklady na obsluhu gréckeho dlhu sa dostanú na zvládnuteľnú úroveň. S odpismi dlhu sa vraj nepočíta.

MMF trvá na tom, že ak má grécka ekonomika stáť na vlastných nohách aj po skončení záchranného programu po roku 2018, musia byť grécke reformy oveľa radikálnejšie, alebo musí eurozóna pristúpiť na oveľa výraznejšie zmiernenie dlhu.

Ministri to v pondelok podľa Dijsselbloema pripustili. O správnej kombinácii reforiem a spôsobov zmiernenia dlhovej záťaže sa vraj začne čoskoro rokovať.

Grécky minister financií Euklidis Tsakalotos v rozhovore pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzval medzinárodných veriteľov, aby dokončili terajší previerku plnenia podmienok záchranného programu pre Grécko do 1. mája.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna