Embraco otvorilo v Košiciach centrum zdieľaných služieb

Spoločnosť Embraco v utorok predstavila priestory svojho nového Globálneho centra zdieľaných služieb (GBS - Global Business Support) v Košiciach.

08.03.2016 20:17
Embraco, Košice Foto: ,
Priestory novootvoreného podporného centra GBS (Global Business Support) nadnárodnej spoločnosti Embraco v Košiciach.
debata

V súčasnosti tu už pracuje 40 zamestnancov. Do dvoch rokov chcú zamestnať ďalších približne 120 až 150 ľudí. Informovala o tom Gabriela Vlková z Embraco Slovakia.

"Náš príchod privítali všetky košické univerzity. Mali sme dobré referencie od iných servisných centier pôsobiacich v meste. Úlohu zohrala aj blízkosť závodu v Spišskej Novej Vsi a geografická poloha v časovom pásme približne v polovici medzi našimi závodmi v Brazílii a Mexiku na západnej pologuli a v Číne a na Ďalekom východe,“ povedal riaditeľ centra Raul Moreira.

Najprv začalo Embraco sťahovať do Košíc svoje finančné, neskôr personálne procesy. "Jednotlivé závody na troch kontinentoch mesiac čo mesiac sumarizujú svoje výsledky a zasielajú nám ich na konečné spracovanie. V súčasnosti sa pripravujeme na nábor ľudí na pozície v oblasti logistiky, nákupu, IT, či marketingu – teda procesov, ktoré tu postupne chceme tiež rozbehnúť,“ dodáva Moreira.

Centrum spoločnosti Embraco ponúka štart kariéry absolventom vysokých škôl, no aj pozície pre špecialistov, či lídrov oddelení. Šancu na návrat do domovských Košíc tak využili aj ľudia, ktorí v minulosti odchádzali za prácou do veľkomiest ako Bratislava a Praha, kde sú centrá zdieľaných služieb už etablovaným prvkom. "Sme radi, že môžeme prispievať k opačnému trendu, ako je dnes tak často spomínaný odliv mozgov,“ komentoval manažér centra Ľuboš Bandurčin.

Korporácia Embraco pôsobí na Slovensku prostredníctvom závodu v Spišskej Novej Vsi už 18 rokov. Pri plánovaní globálneho centra zvažovala lokality ako Mexiko, India, Čína či dokonca Írsko. Slovensko svoje nevýhody v infraštruktúre oproti svetovým metropolám však napokon vyvážilo pozitívami v regióne Košíc.

Embraco, súčasť skupiny Whirlpool, je globálnym lídrom vo výrobe hermetických kompresorov pre domáce a komerčné chladenie. Vo svojich výrobných prevádzkach v Brazílii, Mexiku, Číne, Taliansku a na Slovensku zamestnáva okolo 12 000 pracovníkov, z toho v Spišskej Novej Vsi vyše 2 300. Na Spiši sa v posledných rokoch vytvoril tím expertov, ktorý dnes riadi viaceré veľké inovatívne projekty korporácie. O niekoľko týždňov sa začína v Spišskej Novej Vsi výstavba technologického centra, kde nájde prácu ďalších 21 odborníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Košice #Embraco