Sladký život sa predraží. Na vine je El Niňo

Nie, zatiaľ sa stále nepripravuje daň z cukru, sladených nápojov či hamburgerov. Takéto úvahy boli v roku 2012, ale napokon ich vláda zamietla. Daň by viedla k zdražovaniu v domácich obchodoch a ľudia by potom mohli viac kupovať potraviny za hranicami.

09.03.2016 18:00
cukor, predaj, obchod, potraviny Foto: ,
Cena cukru na komoditných burzách prudko vzrástla, čo sa onedlho prejaví aj na cenovkách v obchodoch.
debata (23)

Novú vládu Slovensko zatiaľ nemá a či opäť prídu na rad podobné úvahy, nie je jasné. Nateraz ceny cukroviniek udáva najmä trh s cukrom. Cena cukru, ktorým sladíme koláče, kávu, ale je aj prísadou množstva nakupovaných sladkostí, sa za posledné týždne výrazne zvýšila.

Do cien v obchodoch by sa to malo premietnuť v najbližších mesiacoch. Na svetových komoditných trhoch ceny cukru zaznamenali v januári najväčší nárast za ostatných 23 rokov. Stoja za tým správy International Sugar Organization, podľa ktorých bude na trhu v tomto roku rekordný deficit päť miliónov metrických ton cukru v dôsledku nepriaznivého počasia. Išlo by o prvý schodok za ostatných päť rokov, keď sa naplno prejavuje fenomén El-Niňo, ktorý spôsobuje silné dažde v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým producentom komodity. Nepriaznivé počasie má na cenu cukru vyrábaného z cukrovej trstiny veľký vplyv. Dažde tesne pred žatvou a počas nej totiž veľmi rýchlo znižujú prípadné výnosy a pokles teploty pod 20 stupňov Celzia zastavuje rast cukrovej trstiny.

Naopak, v Thajsku možno sledovať sucho a úroda cukrovej trstiny sa tu znížila na štvorročné minimum. „Deficit cukru na trhu bude tento rok veľmi vysoký. Odhad bol zvýšený na 5 miliónov oproti novembrovému odhadu 3,5 milióna ton. Niektoré analytické spoločnosti však odhadujú deficit až 7 miliónov ton. Ročná spotreba cukru je podľa ISO približne 172 miliónov ton,“ hovorí ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nárast cien v druhej polovici roka

Aktuálny nárast cien cukru na komoditných trhoch by sa však nateraz ešte nemal výrazne premietnuť do reálnych cien v obchodoch. Zdražovanie na komoditných trhoch sa pre zásoby obchodníkov zvyčajne premieta s väčším časovým oneskorením, podľa analytikov by k tomu malo dôjsť v druhej polovici tohto roka. Navyše ide o najčastejšie kupované položky, obchodníci na tieto produkty, naopak, lákajú výhodnejšou cenou na úkor svojich marží. V prípade cukru sa podľa Štatistického úradu cena kilogramu kryštálového cukru v januári pohybovala priemerne na úrovni 0,75 eura. Medzimesačne však ide o nárast o 2,7 percenta. Cena cukru môže v najbližšom období vyskočiť o pár centov k úrovni jedného eura, čo je úroveň z roka 2014.

Keďže cukor je jedna zo základných potravín v spotrebnom koši, zvyšovanie ceny sčasti ovplyvní aj štatistický rast cien všetkých druhov tovarov a služieb. Aj napriek tomu bude stále inflácia ako taká na Slovensku mierne záporná. „Zásadné zdražovanie cukru v slovenských obchodoch však v najbližších týždňoch zatiaľ nehrozí. Európske ceny už niekoľko mesiacov stagnujú na úrovni 420 eur za tonu. Aby nastalo významnejšie zdraženie cukru v maloobchodoch, ceny vo svete by sa museli zvýšiť aspoň o pätinu,“ dopĺňa Tomčiak.

„Cena cukru v obchodoch bude závisieť predovšetkým od podmienok cukrovarníckeho priemyslu v Európe, ktorý nateraz stagnuje. Rast cien cukru na amerických burzách nemá taký silný vplyv na cenový vývoj v Európe, ako je to v prípade ropy,“ konštatuje investičný analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger.

Pre Slovensko je dôležité, aká je domáca a európska úroda. Do únie sa v rámci 17-milióntonovej spotreby dovezú približne len 3 milióny ton cukru zo zahraničia. „Úroda cukrovej repy na Slovensku bola v minulom roku priemerná, v celej Európe môžeme hovoriť o podpriemernej úrode. Navyše boli redukované plochy na pestovanie, išlo asi o 20 percent plôch v Európe. Vstupná cena cukru preto pôjde určite nahor,“ povedal Michal Abelovič, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku.

Lacnejšia bude káva

Spotrebiteľov môže potešiť fakt, že cena kávy aktuálne na svetových komoditných trhoch klesá. „Cena kávy dlhodobo klesá v dôsledku zvýšenej produkcie v celej Latinskej Amerike. Ceny na pultoch by dokonca mohli mierne poklesnúť, a to najmä pri lacnejších variantoch,“ tvrdí Tomčiak. Podľa Štatistického úradu cena kilogramového balenia praženej kávy mletej sa za január pohybovala priemerne na úrovni 11,72 eura, čo je len približne 0,5-percentný nárast oproti minulému roku. „V prípade kakaa predpokladáme stagnáciu, prípadne mierne zvýšenie globálnych cien. Cena je v súčasnosti na rovnakej úrovni ako pred rokom. V obchodoch by sa ceny v prvej polovici roka nemali meniť. Pre domácnosti je určite priaznivý silný konkurenčný boj, takže i na čokoládové produkty bude určite mnoho akciových ponúk,“ dodal Tomčiak.

Nie všetci analytici však s týmto názorom súhlasia. Napriek tomu, že cena kakaa v posledných dvoch mesiacoch klesá, v decembri minulého roka bola na jednej z najvyšších úrovní za posledných 10 rokov (3,5 tisíca dolárov za tonu). V porovnaní s januárom 2006 sa základná surovina na výrobu čokolády predávala drahšie takmer o dvetisíc dolárov. Podľa Štatistického úradu sa cena mliečnej čokolády na Slovensku aktuálne pohybuje priemerne okolo 1,01 eura za kilogram, pričom ide o medzimesačný nárast o 6,3 percenta, medziročný až o 8,8 percenta.

Analytici upozorňujú, že kakao sa najviac pestuje v západnej Afrike, čo je oblasť sužovaná mnohými politickými a vojenskými nepokojmi, pričom úrode neprospieva ani zmena klimatických podmienok. Pobrežie Slonoviny a Ghana patria pritom k najväčším producentom tejto suroviny a zabezpečujú až 70 percent dodávok pre svet. Dopyt po kakau, a teda čokoláde, navyše stále rastie. Na chuť jej prišli už aj v Číne a Indii. Najväčšími konzumentmi čokolády vo svete však zostávajú Švajčiari. Každý rok zjedia priemerne deväť kíl čokolády na obyvateľa, čo je o polovicu viac, ako dokáže zjesť za rok priemerný Američan.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #káva #cena cukru #trh s cukrom