Gréci chcú 15 miliárd z turizmu, napriek kríze i migrantom

Príjmy gréckeho turistického sektora by mali v tomto roku stúpnuť, ich rast však bude závisieť na rýchlom dokončení revízie medzinárodného záchranného programu pre Grécko a na účinnom riešení prílivu migrantov. Uviedol to v stredu grécky zväz podnikateľov v cestovnom ruchu (SETE).

09.03.2016 19:52
debata (8)

Príjmy z turistiky by sa tento rok podľa zväzu mali zvýšiť o 5,6 percenta na 15 miliárd eur, do Grécka by malo zavítať približne 25 miliónov návštevníkov.

Šéf zväzu Andreas Andreadis však varoval, že „tieto ciele závisia na úspešnom dokončení revízie záchranného programu a na zvládaní prílevu utečencov“. „Kľúčové slovo je stabilita,“ povedal agentúre Reuters.

Turistický sektor je kľúčový pre oživenie gréckej ekonomiky, ktorá sa potýka s negatívnymi dôsledkami dlhovej krízy. Na hrubom domácom produkte Grécka sa tento sektor podieľa približne 17 percentami a zabezpečuje zhruba každé piate pracovné miesto v krajine.

Do Atén sa v stredu vrátili zástupcovia medzinárodných veriteľov Grécka, aby dokončili dlhotrvajúcu previerku plnenia dohodnutých reforiem. Odobrenie inšpektorov je podmienkou pre uvoľnenie ďalšej splátky zo záchranného úveru a pre začatie rozhovorov o zmiernení nákladov, ktoré Grécko vydáva na obsluhu dlhu.

Podľa Andreadisa je potrebné dokončiť revíziu záchranného programu do konca apríla, teda pred pravoslávnou Veľkou nocou, ktorá predstavuje dôležitú turistickú sezónu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #migranti