Irán chce úplný prístup do medzinárodného bankového systému

Irán potrebuje úplný prístup do medzinárodného bankového systému a Londýn má v tomto úsilí dôležitú úlohu. Vyhlásil to vo štvrtok šéf štábu iránskeho prezidenta Hasana Rúháního Mohammad Nahávandján.

11.03.2016 08:35
debata (1)

Medzinárodné sankcie voči Iránu, vrátane bankových reštrikcií, sa skončili v januári. Umožnila to dohoda so svetovými veľmocami, v ktorej Irán súhlasil s obmedzením svojho kontroverzného jadrového programu.

Podľa Nahávandjána je ale treba vniesť väčšie jasno do vedľajších amerických finančných reštrikcií tak, aby neamerické banky smeli voľne vykonávať transakcie s Iránom.

Pre americké opatrenia, ktoré zostávajú v platnosti, si neamerické banky a poisťovne dávajú pozor, aby nespracovávali transakcie s Iránom. Británia by podľa iránskeho činiteľa mohla konať rýchlejšie, aby na zrušenie sankcií zarobila.

„Uľahčenie bankových vzťahov potrebujeme vidieť čo najskôr a v čo najúplnejšej podobe, a toto môže urobiť Londýn,“ uviedol podľa agentúry Reuters Nahávandján vo výskumnom ústave Royal United Services Institute for Defence Studies v Londýne.

Britský minister obchodu Sajid Javid v stredu povedal, že on a jeho európske náprotivky pracujú na zmiernenie vplyvu bankových obmedzenia. Javid vraj neskôr v priebehu roka povedie obchodné delegáciu do Iránu.

Britský minister obchodu Sajid Javid v stredu povedal, že on a jeho európski kolegovia pracujú na zmiernení vplyvu bankových obmedzení. Javid vraj neskôr v priebehu roka povedie obchodnú delegáciu do Iránu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Irán