Starostovia zvažujú blokádu ciest na podporu obchvatu Bratislavy

Výstavba bratislavského obchvatu sa zbrzdila. Minister dopravy Ján Počiatek napriek súhlasu vlády do volieb nestihol podpísať koncesnú zmluvu na výstavbu a 30–ročnú prevádzku 59,1 kilometra diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Zúfalí starostovia bratislavských mestských častí a obcí ležiacich na juhovýchod od hlavného mesta zvažujú na protest proti nepodpísaniu obchvatu blokovanie vyťaženej cesty prvej triedy I/63.

13.03.2016 15:00
Dunajská Lužná, protest, blokáda, doprava,... Foto: ,
Aktivisti počas protestného pochodu v Dunajskej Lužnej v decembri 2014. Už vtedy protestovali proti neúnosnej dopravnej situácii pri ceste do a z Bratislavy v čase špičky.
debata (32)

Starostovia mestských častí Podunajské Biskupice, Vrakuňa a obcí Dunajská Lužná, Miloslavov a Rovinka v máji minulého roku spustili petíciu za urýchlený začiatok výstavby nultého obchvatu Bratislavy D4/R7. Zbieranie podpisov sa má skončiť až po reálnom začiatku výstavby, ktorý mal prísť už počas tejto jari.

Môže sa však stať, že začiatok realizácie PPP projektu za 1,9 miliardy eur bude meškať, prípadne sa nebude realizovať vôbec. Opozičné strany žiadali pred voľbami vládny Smer, aby sa s obchvatom počkalo.

„Čakám na to, že sa to podpíše. Neviem, prečo sa tak ešte nestalo,“ hovorí starostka mestskej časti Podunajské Biskupice a predsedníčka petičného výboru Alžbeta Ožvaldová.

Podľa jej slov ju podporujú starostovia spolu s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom.

„Podľa uznesenia vlády to mal pán minister podpísať do 4. marca. Nech sa toho nebojí. Keď je to dôležité, my ukážeme, že je potrebné začať s tou výstavbou. Ak zablokujeme cestu prvej triedy I/63 aj len na desať minút, tak zistíme, že výstavba obchvatu je potrebná,“ hovorí Ožvaldová.

„Sme pripravení zastaviť premávku. Vodiči však za to nemôžu a v rámci možností by sme to aj dopredu oznámili,“ dodáva Ožvaldová. Minister Počiatek má podľa ústavy stále mandát na podpísanie koncesnej zmluvy až do utvorenia novej vlády.

„Zmluvu bude podpisovať minister, ktorý bude niesť zodpovednosť za chod rezortu dopravy v čase, keď všetky rokovania budú uzatvorené. V zmysle ustanovení koncesnej zmluvy si rezort dopravy vyžiadal dodatočné informácie o nezávislom dozore a zároveň sa stále upresňuje harmonogram prác, ktoré bude možné robiť medzi podpisom zmluvy a finančným uzatvorením,“ povedal Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy.

Podpisu zmluvy nebráni ani fakt, že ministerstvo nestihlo termín uložený v uznesení vlády. „Ministerstvo dopravy môže uzatvoriť zmluvu aj neskôr ako v termíne, ktorý vo svojom uznesení uviedla vláda. Uznesenie je procesnou formou, na základe ktorej vláda spravidla rozhoduje o prerokúvaných veciach,“ uvádza Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing.

Ministerstvo nateraz finišuje s technickými detailmi. Je však otázne, či má Počiatek ešte politický mandát na podpis zmluvy.

zväčšiť Obchvat Bratislavy a rýchlostná cesta R7. Foto: Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR
mapa, obchvat, bratislava Obchvat Bratislavy a rýchlostná cesta R7.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #R7 #diaľnice #D4 #obchvat Bratislavy