Theta Energy Group si pre investíciu vo Vojanoch nepýta stimuly

Spoločnosť Theta Energy Group, ktorá plánuje v areáli tepelnej elektrárni vo Vojanoch modernizáciu výroby elektriny a výstavbu technologického parku, nebude žiadať od štátu investičné stimuly.

14.03.2016 12:32
debata (2)

„Vzhľadom na to, že ide už o hnedý park, čiže je tam vybudovaná celá infraštruktúra a je tam tím šikovných ľudí nie je potrebné žiadať o dodatočné stimuly. Tento fakt je opäť plusom pre projekt, zvyšuje transparentnosť celého procesu a celý koncept je rátaný, aby bol nezávislý na vonkajšej podpore a mohli sme jasne ukázať, že je to životaschopné riešenie,“ uviedol v rozhovore pre portál vEnergetike.sk generálny riaditeľ firmy Igor Hantuch.

Na východnom Slovensku by sa malo celkovo preinvestovať viac ako 700 miliónov eur. „Projekt je rozdelený na energetickú časť a refitu jej dvoch technológií vo výške približne 225 miliónov eur a na priemyselný park, kde päť amerických spoločností spolu s nami plánuje investíciu v celkovej výške 486 miliónov eur,“ spresnil Hantuch.

Podľa neho, financie na projekt už sú pripravené. „Máme už alokovaný kapitál v plnej výške na celú transakciu. Spolupracujeme s renomovanými medzinárodnými finančnými inštitúciami a partnermi. Ide napríklad o silný londýnsky investičný dom IPM LLP,“ doplnil Hantuch.

Z plánovaného projektu by mali profitovať zamestnanci vojanskej elektrárne, ako aj ľudia hľadajúci prácu na východnom Slovensku či končiaci vysokoškoláci. Investor počíta nielen s udržaním pracovných miest, ktoré sú v súčasnosti v elektrárni, ale chce ich ešte navýšiť o 40 až 60 nových pracovných príležitostí. „Následne potrebujeme vo výrobe hlavne inovatívnych technológií s pridanou hodnotou 650 až 720 pracovníkov v celom spektre,“ dodal Hantuch s tým, že perspektívu v plánovanom parku budú mať aj slovenskí vysokoškoláci.

Firma plánuje svojich zamestnancov ohodnotiť nad slovenské pomery. „Vo finančnej analýze rátame byť nad slovenským platovým štandardom, aby sa nám podarilo prilákať do tejto lokality kvalitný tím. Ľudské zdroje sú z nášho pohľadu najcennejší kapitál,“ uviedol Hantuch.

V technologickom parku by mali americké spoločnosti vyrábať nanotechnológie v oblasti NanoLight a printed light (tzv. tlačené svetlo), printed batteries a nanosolar. Firma Theta Energy Gorup má v súčasnosti podpísané kontrakty so šiestimi americkými spoločnosťami, ktoré by mali spomínané výrobky vo Vojanoch vyvíjať a vyrábať.

Hantuch nevylúčil, že do Vojan prídu aj ďalšie inovatívne firmy. „V štádiu rokovaní a potrebných analýz sme s ďalšími tromi firmami, opäť z USA,“ dodal Hantuch.

Vo Vojanoch by mala byť zachovaná aj výroba elektriny. Primárne však vyrobená elektrina, ktorá by sa mala po modernizácii elektrárne vyrábať prostredníctvom obnoviteľných zdrojov, bude slúžiť pre technologický park. „Výroba elektriny nie je na rozdiel od technológií pre nás hlavný biznis. Pre priemyselný park je potrebné zachovať súčasné množstvo výroby, v prípade vyššieho dopytu už prenecháme predaj a všetky súvisiace činnosti na partnerov,“ konštatoval Hantuch.

So samotnou realizáciou projektu chce firma Theta Energy Gorup, ktorá už s ministerstvami hospodárstva a financií podpísala memorandum o porozumení, začať už v treťom či štvrtom kvartáli tohto roka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Vojany #stimul #Theta Energy Group