Rusko pripravuje predaj ropnej spoločnosti Rosnefť

Rusko zintenzívnilo prípravy na možný predaj spoločnosti Rosnefť, ktorá je najväčším producentom ropy v krajine. Informovala o tom v stredu minister energetiky Alexej Uljukajev.

16.03.2016 12:15
debata (13)

O parametroch možnej privatizácie a výbere poradcov sa v súčasnosti vedú diskusie na úrovni ministerstva energetiky a štátneho energetického holdingu Rosneftegaz, uviedol minister.

Podľa zdrojov agentúry Reuters ruská vláda už v utorok vyzvala banky, aby predložili ponuky na odkúpenie väčšinového balíka akcií menšej ropnej spoločnosti Bašnefť. V ponuke majú byť aj akcie producenta diamantov Alrosa a štátnej banky VTB. Na základe súčasnej trhovej hodnoty by mohlo Rusko, ktoré je pod tlakom nízkych cien ropy a západných sankcií, z predajov týchto spoločností utŕžiť 433 mld. rubľov (RUB).

Ruský minister financií Anton Siluanov v závere minulého roka signalizoval, že Moskva plánuje urýchliť predaje štátnych aktív. Zrýchlenie privatizácie je alternatívou k zvyšovaniu daní a čerpaniu rozpočtových rezerv. Podľa jeho vyjadrení je cieľom Ruska získať v roku 2016 z privatizácie 1 bilión RUB. Minister hospodárstva Uljukajev sa už v decembri vyslovil v prospech predaja podielov v bankách Sberbank a VTB, ktoré spolu kontrolujú vyše 40 % aktív v ruskom bankovom sektore.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rosnefť