Priemyselná výroba v Rusku sa prvýkrát po roku zvýšila

Priemyselná výroba v Rusku sa vo februári prvýkrát po viac ako roku zvýšila. Oznámil to vo štvrtok tamojší štatistický úrad, podľa ktorého medziročný nárast predstavoval jedno percento.

17.03.2016 17:55
debata (168)

Správa je podľa analytikov ďalším z náznakov, že ekonomika sa po chronickom prepade možno už začína stabilizovať. Podľa ekonómov ale k vyššej produkcii tovární prispel tiež jeden pracovný deň navyše.

Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere odhadovali, že vo februári sa výroba o dve percentá zníži. V januári sa výroba znížila o 2,7 percenta, jej februárový vzostup je prvý od vlaňajšieho januára. K rastu podľa štatistikov najviac prispela produkcia banského priemyslu.

„Aby sme mohli seriózne hovoriť o výraznom zlepšení v priemyselnom sektore, musíme vidieť, že to pokračuje aj v najbližších mesiacoch,“ povedal ekonóm Dmitrij Polevoj zo spoločnosti ING Bank.

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa vlani podľa predbežných údajov prepadol o 3,7 percenta. Zaznamenal tak najvýraznejší pokles od roku 2009, keď svetovú ekonomiku zvierala globálna finančná kríza. Ruská ekonomika sa potýka s negatívnymi dôsledkami poklesu cien ropy, situáciu komplikujú aj sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej postupu v ukrajinskej krí­ze.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #priemysel