Ceny ropy stúpajú, Brent je nad 42 dolármi

Svetové ceny ropy v piatok už tretí deň pokračujú vo výstupe na nové tohtoročné maximá, severomorská ropa Brent sa dostala nad 42 dolárov za barel.

18.03.2016 17:29
debata (33)

Trh naďalej podporujú nádeje na dohodu vývozcov a k nákupom investorov podnecuje tiež oslabovanie dolára a vzostup akcií.

Brent v 16:30 SEČ získaval zhruba jedno percento a bol tesne nad 42 dolármi za barel; predtým sa dostal až na 42,54 dolára. Z dvanásťročného minima 27,10 USD, kde bola jeho cena v januári, už Brent stúpol zhruba o 55 percent.

Americká ľahká ropa WTI pridávala 0,3 percenta na 40,35 USD a počas dňa sa vyhupla až na 41,20 USD. Cena Brent sa zvyšuje štvrtý týždeň za sebou a WTI zaznamenáva piaty týždeň vzostupu.

Ropa nakoniec zisky neudržala, ale aj tak za celý týždeň stúpla v prípade Brentu o tri percentá.

Piaty týždeň po sebe taktiež spevňujú svetové akciové trhy a ich oživovanie podporuje ceny ropy a ďalších komodít. Tento týždeň prispieva k rastu komodít aj dolár, ktorého kurz oslabuje, keď americká centrálna banka dala najavo, že zvyšovanie úrokových sadzieb bude tento rok pomalšie, než doteraz odhadovala.

Trh získava podporu aj z rastúceho sezónneho dopytu v USA. Dopyt po benzíne za posledné štyri týždne v medziročnom porovnaní vzrástol o 6,4 percenta. „Končí sa obdobie nízkeho dopytu a začíname sa posúvať smerom k letnému nárastu,“ povedal agentúre Reuters analytik Olivier Jakob zo švajčiarskej spoločnosti Petromatrix.

Katar v stredu uviedol, že zhruba 15 popredných producentov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a štátov mimo nej sa zíde 17. apríla v Dauhe, aby prerokovali plán na zmrazenie produkcie. Na zmrazenie ťažby na januárovej úrovni sa už vo februári predbežne dohodli Saudská Arábia, Rusko, Venezuela a Katar, podmienili to ale obdobnými kroky u ďalších popredných producentov.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa