Brexit by mohol stáť britskú domácnosť 850 libier ročne

Vystúpenie Británie z Európskej únie by viedlo k poklesu životnej úrovne Britov. Priemerný príjem britskej domácnosti by pre nižšie príjmy zo zahraničného obchodu klesol najmenej o 850 libier ročne. Uviedla to Londýnska ekonomická škola (LSE). Podľa pesimistickejšieho scenára by pokles príjmu mohol byť dvojnásobný.

19.03.2016 08:59
debata (8)

„Naša práca nenecháva nikoho na pochybách, že odchod z EÚ znamená významný náklad pre reálne mzdy a dôchodky,“ uviedol podľa spravodajského serveru CNN riaditeľ centra LSE pre ekonomickú výkonnosť John Van Reenen.

Referendum o budúcnosti Británie v EÚ sľúbil pod tlakom časti členov svojej Konzervatívnej strany premiér David Cameron. Sám vedie kampaň za zotrvanie Británie v EÚ, niektorí jeho ministri ale vyzývajú voličov na odchod z únie, ktorá podľa nich okrem iného obmedzuje zvrchovanosť a zaťažuje štátny rozpočet Británie. Referendum sa bude konať v júni.

Európska únia je pre Britániu najväčším obchodným partnerom. Cameron, šéf britskej centrálnej banky a predstavitelia mnohých veľkých firiem a bánk už upozornili na riziká, ktoré by odchod z EÚ pre britskú ekonomiku mohol znamenať.

Výskumníci z LSE tvrdia, že vyššie náklady obchodovania s Európou, kam mieri 45 percent britského vývozu, by jasne prevažovali nad úsporami, ktoré by takzvaný brexit znamenal pre únijný rozpočet.

Odhadovaný ušlý príjem 850 libier je optimistickejším scenárom, ktorý stojí na predpoklade, že Británia by po odchode z EÚ mala podobný status ako Nórsko. Nórsko má s EÚ dohodu o voľnom obchode. Nie je však súčasťou colnej únie EÚ a naráža teda na niektoré obchodné prekážky. Rovnako musí prispievať do únijného rozpočtu či prijímať únijné nariadenia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit