České hotely a reštaurácie ohlasujú rast cien

Pivo v klasickej českej krčme bude zrejme od decembra tohto roka drahšie. Rovnako tak zdražie ubytovanie pre turistov.

21.03.2016 13:00
Praha, Karlov most Foto:
Povinnosťou mať pokladnice zdražie aj pivo.
debata (1)

Tamojšia vláda chce totiž od decembra tohto roka zaviesť elektronickú evidenciu tržieb, od ktorej si sľubuje obmedzenie daňových únikov a viac ako 18 miliárd českých korún (665,8 milióna eur) ročne na dani z pridanej hodnoty navyše do štátnej pokladnice.

Už aj v súčasnosti majú české podniky registračné pokladnice, ktoré bločky zákazníkom vydávajú. Po novom však budú údaje o každej jednej transakcii zasielané on-line systémom priamo českej finančnej správe. Inými slovami, obchodníci si už nemôžu vziať celú zaplatenú sumu pre seba, musia z nej platiť dane v plnej výške. Námestníčka českého ministra financií Alena Schillerová v nedeľňajšej relácii českej verejnoprávnej televízie ČT 24 Otázky Václava Moravce povedala, že elektronickú evidenciu tržieb už schválili obe komory parlamentu a teraz čaká na podpis prezidenta. Je podľa nej reálne, aby začala pre hotely a reštaurácie platiť už od decembra tohto roka, neskôr sa rozšíri aj na ďalšie sektory. Od januára 2017 to bude veľkoobchod a maloobchod.

Prezident Asociácie hotelov a reštaurácií v ČR Václav Stárek pre ČTK povedal, že zhruba tretina barov a reštaurácií bude musieť po zavedení elektronickej evidencie skončiť. Tí, čo prežijú, podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou budú zdražovať. Tvrdí, že niektoré tamojšie krčmy už prepočítavali, že aby mali na dane, museli by pivo predávať za dve až tri eurá, teda v podstate za nemecké ceny.

Podľa odhadov Asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov v ČR sa zmena bude týkať 400– až 600-tisíc pokladničných miest, pričom u 50-tisíc subjektov pôjde len o jednoduché úpravy. Ostatní si budú musieť kúpiť nové pokladničné zariadenia. Tie by ich mali vyjsť spolu na štyri miliardy českých korún.

Ako to bude po novom pri vydávaní účteniek v Česku fungovať? Pokladničný systém pred vytlačením bločku zašle jeho obsah formou dátovej správy do dátového centra elektronickej evidencie tržieb Finančnej správy ČR. Z jej systému bude zaslané potvrdenie o prijatí s unikátnym kódom bločku. Pokladničný systém následne vytlačí bloček, vrátane potvrdzovacie­ho kódu.

Evidovať tržby v Česku nebudú musieť napríklad školské jedálne, ak nevydávajú jedlá pre verejnosť. Ďalej sa evidencia zrejme nebude týkať linkových autobusov, sociálnych služieb, finančných inštitúcií alebo štátom regulovaných segmentov, ako sú napríklad energetika alebo poštové služby. Z pôvodného návrhu ministerstvo financií odstránilo povinnosť zákazníka prevziať si bloček, inak by mu hrozila pokuta. S návrhom prišiel český minister financií Andrej Babiš. Po vlne kritiky verejnosti však sporný návrh odložil na neurčito. Dôvodová správa zákona totiž tvrdila, že kto si bloček neprevezme, dopúšťa sa porušenia zákona. Nestanovovala však žiadne sankcie ani spôsob, akým by sa preberanie bločkov malo kontrolovať.

V Taliansku to funguje tak, že policajti stoja v okolí vytypovaných obchodných domov či podnikov a zastavujú ľudí ešte niekoľko metrov od východu. Kto bloček v ruke nemá, hrozí mu pokuta. „Aj napriek tomu, že ani v pôvodnom znení návrhu zákona uvedená povinnosť prevziať bloček nepočítala so sankciami ani iným trestaním zákazníka, akceptovali sme vznesené pripomienky a z návrhu zákona sme povinnosť zákazníka si bloček prevziať úplne odstránili,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Finančnej správy ČR Petra Petlachová. Česká republika chce vraj zákazníkov motivovať pozitívne, nie ich pokutovať a šikanovať. Pomôcť by malo zavedenie bločkovej lotérie podľa vzoru Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #české hotely a reštaurácie