Počet chudobných Rusov vlani stúpol o pätinu

Počet obyvateľov Ruska žijúcich v chudobe sa v minulom roku zvýšil takmer o 20 percent na 19,2 milióna. To zodpovedá asi 13 percentám populácie.

21.03.2016 21:03
debata (190)

Vyplýva to z pondelkových údajov ruského štatistického úradu. Oficiálne hranicou chudoby v Rusku je mesačný príjem 9662 rubľov (126 eur).

Ruská ekonomika sa teraz stretáva s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársku situáciu navyše komplikujú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej postupu v ukrajinskej krí­ze.

Hrubý domáci produkt Ruska (HDP) sa vlani kvôli lacnej rope a hospodárskym sankciám prepadol o 3,7 percenta. Zaznamenal tak najvýraznejší pokles od roku 2009, keď svetovú ekonomiku zvierala globálna finančná kríza.

Medzinárodný menový fond (MMF) v januári predpovedal, že ruská ekonomika tento rok klesne o jedno percento. Zhoršil tak svoju októbrovú prognózu, podľa ktorej na tento rok očakával pokles HDP o 0,6 percenta. Na budúci rok fond počíta s návratom ruskej ekonomiky k rastu, ktorého tempo by malo byť jedno percento.

190 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #chudoba