Zomrel bývalý šéf a vizionár Intelu Andy Grove

Vo veku 79 rokov zomrel Andy Grove, ktorý urobil z Intelu najväčšieho svetového výrobcu mikroprocesorov. Oznámila to v noci na utorok spoločnosť Intel.

22.03.2016 09:58
Andy Grove Foto: ,
Andy Grove
debata (2)

Príčinu smrti neuviedla. Grove trpel Parkinsonovou chorobou a v polovici 90. rokov mu bola diagnostikovaná rakovina prostaty, uviedli agentúry Reuters a AP.

Grove sa narodil v Maďarsku ako András Gróf. V roku 1956 utiekol do Spojených štátov, kde vyštudovať inžinierstvo na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Grove sa po založení firmy Intel stal v roku 1968 jej prvým zamestnancom a hral hlavnú úlohu v prerode firmy v najväčšieho svetového výrobcu polovodičov. Tento titul si firma dodnes udržala. V rokoch 1979 až 1997 bol Grove prezidentom Intelu, v rokoch 1987 až 1998 generálnym riaditeľom a v období od mája 1997 do mája 2005 predsedom správnej rady.

Grove bol známy svojím mottom „prežijú len paranoici“, ktoré sa stalo aj titulom jeho najpredávanejšej knihy o tom, ako predvídať a prekonať firemné krízy. V roku 1997 bol menovaný časopisom Time mužom roka.

Grove sa snažil odovzdať svoje skúsenosti a pôsobil často ako poradca mnohým podnikateľom zo Silicon Valley. Boli medzi nimi Larry Ellison, Steve Jobs či Mark Zuckerberg. Súčasný šéf Applu Tim Cook na twitteri napísal, že bol jedným z gigantov technologické­ho sveta.

Firma Intel sa vo svojich začiatkoch zameriavala na výrobu pamäťových čipov DRAM. Keď začala rásť konkurencia z Japonska, Grove urobil osudové rozhodnutie, vďaka ktorému sa z Intelu stal výrobca mikroprocesorov, mozgov osobných počítačov a ďalších elektronických prístrojov.

Čipy Intelu a operačný systém Windows od Microsoftu sa v 80. rokoch, keď začali sláviť úspech osobné počítače, sa stali rýchlo štandardom v odvetví osobných počítačov. Grove posielal veľkú časť ziskov do vývoja a výskumu stále rýchlejších mikroprocesorov. Pod jeho vedením sa značka Pentium a logo „Intel Inside“ stali široko uznávanými medzi spotrebiteľmi.

Grove tiež bojoval za zachovanie výroby v Spojených štátoch. Tvrdil, že presun výroby na zmluvných výrobcov znamená, že americké firmy strácajú skúsenosti potrebné pre prielom v technológiách. Intel stále vyrába väčšinu čipov v továrňach v USA.

Grove bol ženatý. So svojou ženou Evou mal dve dcéry a osem vnúčat.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Intel #Andy Grove