Pri regulácii nebankoviek treba pritvrdiť

Napriek viacerým opatreniam proti nebankovým spoločnostiam sa stále objavujú prípady, keď ľudia môžu prísť o strechu nad hlavou.

22.03.2016 12:00
debata (1)

Nebankovky majú nielen vysoké úroky, ale aj skryté poplatky. Úroky v tisícoch percent sa zmiernili, ale stále to nie je ideálne. Navyše sa ukazuje, že štát zlyháva už pri vyučovaní, keď sa v školách zanedbáva finančná gramotnosť žiakov, čo sa neskôr môže prejaviť v reálnom živote.

Štát nebankovky nanovo prelicencoval a stanovil úrokové stropy. Napríklad na pôžičke splatnej v priebehu jedného roka môžu nebankové spoločnosti aktuálne zarobiť maximálne 37,54 percenta. Viacerým nebankovým spoločnostiam taký vysoký zisk nestačí a v priebehu februára odchod zo slovenského finančného trhu ohlásila nebanková spoločnosť Provident.

Odborník, naopak, vidí na kroku štátu pozitíva, ale stále je čo zlepšovať. „Z pohľadu ľudí požičiavajúcich si peniaze od nebankových spoločností je zakázanie drahých úverov dobrou správou. Dokonca aj dnes nastavené úrokové stropy sú príliš vysoko, ak ich porovnáme si hypotékami. Nebankové spoločnosti stále môžu v závislosti od typu úveru zarobiť viac ako 20 až 30 percent za rok a hypotéky dnes banky predávajú s 1– až 2-percentnými úrokmi. Je to strašný nepomer, hlavne keď si uvedomíme, že úvery od nebankových spoločností splácajú ľudia s nižším príjmom, ktorí sa často nachádzajú v ťažkej finančnej situácii,“ povedal Štefan Dutko, predseda Združenia Brániť sa oplatí – BSO.

„Akurát riešim prípad dôchodcov, ktorí vyplácali jeden úver ďalším, až si zobrali jeden konsolidačný od súkromnej banky a zaručili ho bytom. Samozrejme, že sa dostali do problémov a hrozí im, že v dražbe prídu o byt. Navyše dražba málokedy dokáže pokryť celú výšku úveru a stále veľa ľudí v praxi príde o strechu nad hlavou a ešte im aj exekútor každý mesiac zráža časť príjmu. Zo skúseností, čo mám, by bolo najlepšie, keby štát dovolil nebankovým spoločnostiam zarobiť maximálne o päť percent viac ako súkromným bankám a zakázal vyplácanie starého úveru novým. To sa nikdy neskončí dobre,“ dodal Dutko.

Nebankové spoločnosti napriek zlým skúsenostiam ľudí presviedčajú o výhodnosti ich pôžičiek. „Zlé meno celému trhu robí len časť nebankových spoločností. Ak štát príliš tvrdou reguláciou vyženie zo Slovenska veľkú časť slušných nebankových spoločností, potreba ľudí požičať si peniaze nezmizne. Ľudia potom ostanú odkázaní na čierny trh a skončia v rukách rôznych úžerníkov,“ uviedol Ivan Kahanec, výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov. Úžerníci na rozdiel od nebankových spoločností nemajú ako legálne vymáhať požičané peniaze a ľuďom nemôžu vziať ani nehnuteľnosť.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zase upozorňuje, že nízka finančná gramotnosť v kombinácii s chybami v regulácii vystavujú státisíce ľudí vrátane klientov nebankových spoločností riziku zadlžovania sa za neprimeraných podmienok. Podľa zistení inštitútu väčšina dospelej populácie nevníma rozdiely medzi korektnými a nekorektnými poskytovateľmi úverov. Agenda sa zanedbáva už v školách. Peter Goliaš z INEKO upozorňuje, že inštitút jedinú otázku zameranú na požičiavanie peňazí našiel v Testovaní¤9 z roku 2013: „Rodina Kováčovcov si chce zobrať v banke hypotéku (pôžičku na byt) vo výške 100¤000 eur. Banka si za spracovanie tejto hypotéky účtuje poplatok vo výške 0,79¤% požičanej sumy. Koľko eur je tento poplatok?“ „Pri takom prístupe sa nemožno čudovať výsledkom testov finančnej gramotnosti OECD PISA 2012, v ktorých skončili 15-roční žiaci na Slovensku až na 16.¤mieste z 18 porovnávaných krajín,“ dodáva Goliaš.

Slováci majú aktuálne od bánk požičaných približne 25 miliárd eur. Štyri z piatich bankových úverov slúžia na financovanie vlastnej strechy nad hlavou. Od nebankových spoločností majú ľudia požičaných niečo vyše 1,2 miliardy eur. Napriek tomu nebankové spoločnosti úverujú až 700-tisíc Slovákov a banky 1,8 milióna Slovákov. Spomínané údaje vychádzajú z analýzy INEKO vypracovanej s podporou nebankových spoločností združených v Asociácií poskytovateľov spotrebiteľských úverov.

Aktuálne na webovej stránke spoločnosti Provident svieti takýto oznam: „Od 18. decembra sme vzhľadom k legislatívnym zmenám týkajúcim sa poskytovania spotrebiteľských úverov pozastavili poskytovanie nových úverov. Po dôkladnom posúdení dopadu zmien na naše podnikanie sme sa rozhodli ukončiť poskytovanie úverov do domácnosti prostredníctvom siete obchodných zástupcov na Slovensku a neponúkať ďalej ani úver na účet. Provident bude naďalej poskytovať servis svojim súčasným zákazníkom a bude vyberať splátky úverov na základe zmluvných záväzkov.“

Provident totiž nemá možnosť predať svojich platiacich zákazníkov inej nebankovej spoločnosti. "Podľa platnej právnej úpravy je možné postúpiť pohľadávku, len ak je zlyhaná, pretože dlžník riadne nesplácal splátky úveru,“ uviedla hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Solčányiová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nebankové spoločnosti