Ukrajina očakáva ďalší pokles spotreby plynu

Spotreba zemného plynu na Ukrajine sa v tomto roku zníži o zhruba päť percent na 32 miliárd kubických metrov, a to najmä pre nižšie odbery zo strany domácností.

23.03.2016 17:53
debata (54)

Predpovedal to v stredu šéf štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev. V minulom roku spotreba klesla o 21 percent kvôli prepadu ekonomiky a prerušeniu dodávok do východných častí krajiny ovládaných separatistami.

„Prehodnocujeme plynovou bilanciu pre tento rok, pretože tu máme pokles spotreby domácností,“ uviedol Kobolev. Už vlani sa pritom spotreba plynu v domácnostiach znížila o 22,6 percenta.

Kyjev pred časom začal pre napäté vzťahy s Moskvou obmedzovať dovoz plynu z Ruska, svoju spotrebu sa snaží pokrývať domáci ťažbou a dodávkami z Európy. Rusko na konci minulého novembra prerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, kým Kyjev za ďalšiu surovinu nezaplatí vopred. Ukrajina potom dala najavo, že sa chce bez dodávok z Ruska zaobísť.

Ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn koncom januára vyhlásil, že Ukrajina tento rok zrejme zníži dovoz plynu o pätinu až tretinu na 11 až 13 miliárd kubických metrov. Surovinu vraj prestane úplne odoberať z Ruska a bude ju dovážať výlučne z krajín Európskej únie.

Spory medzi Moskvou a Kyjevom okolo dodávok plynu mali v minulosti dopad aj na tranzit tejto suroviny z Ruska do Európskej únie. V súčasnosti cez Ukrajinu prechádza zhruba 40 percent ruského plynu smerujúceho do EÚ, upozorňuje agentúra Reuters.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina