Rockefellerovci pre ekológiu vycúvajú z fosílnych investícií

Nadácia vplyvnej rodiny Rockefellerovcov, ktorá pred rokmi zarobila na podnikaní s ropou, čo najskôr obmedzí investície do fosílnych palív a odpredá aj podiely v obrej ropnej spoločnosti Exxon Mobil, spájanej s rodinným bohatstvom.

24.03.2016 08:00
debata (19)

Nadácia v stredu uviedla, že sa objavujú dôkazy, podľa ktorých Exxon klamal verejnosť v otázke rizík spojených so zmenami klímy. Exxon týmto obvineniam čelil dlhšiu dobu.

The Rockefeller Family Fund takisto zastaví svoje investície v uhoľných spoločnostiach a tiež vo firmách, ktorých podnikanie je založené na ropných pieskoch.

Hoci príspevky z týchto aktivít sú pri pohľade na celkové aktíva fondu skromnejšie, stojí rozhodnutie dedičov Rockefellerovho impéria za povšimnutie, poznamenala agentúra Reuters. Predchodcom dnešnej skupiny Exxon Mobil bola spoločnosť Standard Oil, ktorú v 19. storočí založil John D. Rockefeller a ktorá mu pomohla k rozprávkovému majetku.

Vzhľadom k hrozbe pre prežitie človeka a prírodných ekosystémov „nemajú spoločnosti žiadne logické odôvodnenie, aby pokračovali v prieskume nových zdrojov uhľovodíkov“, uviedol fond vo vyhlásení.

Exxon Mobil je najväčšou ropnou spoločnosťou sveta, s ktorej akciami sa obchoduje na verejných trhoch. Členovia rodiny Rockefellerovcov na ňu už v roku 2008 apelovali, aby vykonala zmeny v riadení a zvýšila investície do alternatívnych pa­lív.

Exxon Mobil v stredu uviedol, že rozhodnutie Rockefellerovcov zbaviť sa podielu vo firme nie je prekvapujúce, vzhľadom k tomu, aký je ich odpor voči fosílnym palivám.

Prokuratúra štátu New York vlani začala vyšetrovať, či Exxon nezavádzala verejnosť a akcionárov ohľadom rizík súvisiacich so zmenami klímy. Exxon vtedy uviedol, že informácie o obchodnom riziku klimatických zmien je mnoho rokov súčasťou jeho kvartálnych správ či správ akcionárom. Podnik okrem iného tvrdí, že roky prispieva na výskum klímy.

Nadácia v stredu uviedla, že postup Exxonu v otázkach klímy sa zdá byť „morálne zavrhnutiahodný“. „Dôkazy podľa všetkého naznačujú, že spoločnosť od 80. rokov pracovala na tom, aby zavádzala verejnosť ohľadom klimatických zmien,“ uviedla nadácia v oznámení na svojom webe.

Postupné ukončenie niektorých investícií do energií z fosílnych palív avizoval v roku 2014 Rockefeller Brothers Fund, čo je ďalší fond spojený s rodinou Rockefellerovcov, a niektorí ďalší investori a filantropi.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Exxon Mobil #Rockefeller