Americký sudca chce mať v apríli dohodu o riešení škandálu VW

Americký sudca Charles Breyer vo štvrtok vyzval nemecký automobilový koncern Volkswagen a amerických regulátorov, aby sa do 21. apríla dohodli na riešení škandálu týkajúceho sa falšovania testov emisií. Dodal, že ak nebude do stanoveného termínu dosiahnutá dohoda, začne uvažovať o začatí súdneho procesu.

25.03.2016 07:56
debata (2)

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovými motormi inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen vtedy priznal, že v Spojených štátoch je týmto softvérom vybavených 482 000 vozidiel s dvojlitrovými motormi. Neskôr sa ukázalo, že problém sa v USA týka aj 85 000 vozov s trojlitrovým motormi.

Breyer sa vo štvrtok stretol so zástupcami amerického ministerstva spravodlivosti a Volkswagenu, aby sa dozvedel, ako rokovania o riešení škandálu pokračujú. Účastníci tohto stretnutia uviedli, že napriek pokroku stále zostávajú nevyriešené otázky, ktoré bránia dosiahnutiu dohody. Podľa sudcu by dohoda mohla zahŕňať úpravu či spätné odkúpenie problémových automobilov v Spojených štátoch.

V celom svete sa škandál týka približne 11 miliónov naftových áut, vrátane asi 1,2 milióna vozidiel českej divízie Škoda Auto. V Európskej únii Volkswagen zvolá na úpravu približne 8,5 milióna automobilov. Firma si už vlani na zvolávanie problémových vozov dala bokom 6,7 miliardy eur. Predpokladá sa ale, že celkové náklady spojené so škandálom budú oveľa vyššie.

Americké ministerstvo spravodlivosti začiatkom tohto roka podalo na Volkswagen kvôli manipuláciám s testami emisií civilnú žalobu. Koncern kvôli škandálu čelí takisto žalobám zo strany spotrebiteľov a viacerých štátov USA. Volkswagen už skôr ponúkol majiteľom dotknutých áut v Spojených štátoch darčekový balíček obsahujúci platobné karty v hodnote 1000 dolárov, aby si získal späť ich dôveru.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie