Na projekte novej atómky v Bohuniciach stále pracujú Česi a Slováci

Na projekte novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach stále pracujú Slováci a Česi. V najbližšom čase sa ani nechystá vstup ďalšieho, či nového investora do Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS), ktorá má na starosti jadrový projekt.

25.03.2016 11:55
debata (9)

"Slovenská Jadrová a vyraďovacia spoločnosť a česká firma ČEZ sú akcionármi spoločnosti JESS. V súčasnosti nie sú otvorené žiadne rokovania o vstupe ďalšieho investora,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk Ivana Giertl z odboru komunikácie a právnych služieb firmy JESS. O bohunický projekt sa v minulosti zaujímal napríklad ruský Rosatom a čínska spoločnosť China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Projekt výstavby novej bohunickej jadrovej elektrárne postupuje podľa schváleného časového harmonogramu. "V súčasnosti stále pokračuje proces EIA, v rámci ktorého sme v uplynulých dňoch odovzdali na ministerstvo životného prostredia odborný posudok,“ dodala Giertl. Po procese posúdenia vplyvov na životné prostredie vydá ministerstvo záverečné stanovisko, ktoré je podkladom pre ďalšie nadväzujúce činnosti a povoľovacie konania v zmysle atómového a stavebného zákona.

Nová jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach by mohla byť podľa súčasných odhadov uvedená do prevádzky koncom budúceho desaťročia. Predseda predstavenstva JESS Ján Červenák v jeseni minulého roka na verejnom prerokovaní správy o hodnotení vplyvu novej jadrovej elektrárne na životné prostredie vo Veľkých Kostoľanoch uviedol, že spoločnosť očakáva stavebné povolenie v roku 2021, uvedenie elektrárne do skúšobnej prevádzky v roku 2027 a do trvalej prevádzky v roku 2029. "Čo sa týka definitívneho termínu, uvedený rok vyplýva z reálnych skúseností potenciálnych dodávateľov. Samozrejme, pri tak náročnom procese, ako je projekt prípravy a výstavby nového jadrového zdroja, nie je možné úplne vylúčiť nepredvídateľné komplikácie, ktoré môžu ovplyvniť ďalší vývoj projektu,“ konštatovala Giertl.

Nová elektráreň má mať jeden blok tretej generácie s výkonom do 1 700 megawattov. Podľa pôvodných plánov by mala nová jadrová elektráreň stáť od 4 do 6 miliárd eur. Projekt výstavby novej atómovej elektrárne, ktorý už dostal od ministerstva hospodárstva potrebné osvedčenie, pripravuje spomínaná spoločnosť JESS. V nej má 51-percentný podiel štát prostredníctvom štátnej akciovky JAVYS, zvyšok akcií vlastní česká skupina ČEZ.

Skupina ČEZ chcela z projektu vycúvať. Ministerstvo hospodárstva SR dlho rokovalo s ruskou firmou Rosatom, ktorá mala záujem Čechov v projekte vystriedať. Rokovania medzi štátom a ruským investorom však boli koncom roka 2013 ukončené. Rokovania skončili neúspechom zrejme pre jednu z požiadaviek ruského investora. Údajne išlo o garanciu výkupných cien elektriny vyrobenej v novej jadrovej elektrárni. S touto podmienkou ministerstvo nesúhlasilo. Rosatom má o projekt stále záujem. "Záujem z ich strany bol jasne deklarovaný,“ povedal koncom vlaňajška v rozhovore pre portál vEnergetike.sk bývalý minister hospodárstva Vazil Hudák.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #atómová elektráreň