Vanilková zmrzlina môže zdražieť, cena vanilky stúpla

Cena madagaskarskej vanilky v minulom roku stúpla o 150 percent. Dôvodom bola slabá úroda na Madagaskare, ktorý je jej najväčším producentom.

27.03.2016 10:45
debata (17)

Výrobcovia potravín teraz varujú, že budú musieť zvyšovať ceny, čo by mohlo ovplyvniť hlavne ceny zmrzliny, píše na svojich internetových stránkach The Guardian.

Vanilka je druhé najdrahšie korenie na svete po šafráne, pretože jej pestovanie je dlhé a náročné na ľudskú prácu. Hlavným producentom vanilky potravinárskej kvality, známe ako čierna vanilka podľa farby sušených strukov, je Madagaskar. Nasledujú Mexiko a Tahiti. Podobne ako u vína, čokolády alebo kávy má vanilka z každej krajiny svoju špecifickú príchuť. Madagaskarská vanilka vytvára krémovú sladkú príchuť.

Podľa analytickej spoločnosti Mintec sa madagaskarská vanilka predávala v januári za 144 libier. Na začiatku minulého roka cena predstavovala 59 libier. „Ceny vanilky začali rásť v rokoch 2012–13 kvôli obavám o kvalitu a naďalej stúpajú,“ uviedol analytik firmy Mintec Jara Zicha.

Vanilka je komerčne dostupná vo forme celých kapsúl, prášku a extraktu. Rast cien bude bolieť všetky firmy, ktoré používajú vanilku. Tú nájdeme v rôznych produktoch od nealkoholických nápojov po koláče a parfumy. Najviac však zrejme dopadne na výrobcov zmrzliny, pretože vanilka je najdrahšou zložkou vo výrobnom procese a niektoré firmy budú nútené presunúť zvýšené náklady na spotrebiteľov.

Odborníci tiež varujú, že keď sú ceny vysoké, poľnohospodári sú v pokušení zbierať vanilkové tobolky veľmi skoro. To potom spôsobí, že vanilka má menej intenzívnu chuť, čo znásobuje problémy na trhu. Vysoko cenená plodina je tiež cieľom zlodejov.

„Sú správy, že pestovatelia vanilky na Madagaskare zožali svoju úrodu za rok 2015 predčasne v obavách zo straty svojej produkcie pre zlodejov,“ dodáva Zicha. „To spolu s nedostatočným sušením kvôli vyššiemu zisku z úrody znížilo kvalitu vanilky.“

Za slušnú úrodu na Madagaskare je považovaný zber zhruba 2000 ton. Vlani však predstavovala niečo medzi 1300 až 1400 tonami. Tohtoročná letná úroda by mala byť pripravená na dodávky v novembri a niektoré čísla naznačujú, že by mohla byť hojnejšia. Ceny by tak mohli koncom tohto roka začať klesať.

Kombinácia vysokej ceny a nízkej kvality znamená, že niektorí výrobcovia sa obracajú k syntetickým alternatívam. Mnoho potravinárskych značiek však nie je naklonených použiť umelé príchute.

„Vanilka je najpredávanejším produktom každej firmy vyrábajúcej zmrzlinu. Môžete uviesť na trh chuť, ktorou zaplníte medzeru na trhu, ale vanilka bude vždy na prvom mieste,“ dodáva produktový manažér New Forest Ice Cream Dave Bishop.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #madagaskar #vanilka