Po finančných skupinách prichádzajú Číňania

Slovensko už onedlho nemusí byť v područí finančných žralokov. Tí majú podiely v energetike, zdravotníctve, hoteloch, maloobchode, bankách či médiách. Veľké plány v regióne však majú najnovšie Číňania. Podľa informácií denníka Pravda čínski investori už niekoľko rokov skúmajú možnosti investícií aspoň za jednu miliardu eur.

30.03.2016 07:00
Si Ťin-pching, Čína, Česko, prezident Foto: ,
Veľké investičné zámery v miliardách eur v regióne strednej Európy prišiel do Prahy včera oficiálne predstaviť čínsky prezident Si Ťin-pching. Pondelkové rokovania s českým prezidentom Milošom Zemanom odštartovali neformálnym stretnutím na zámku v Lánoch.
debata (15)

Nevyšiel im zámer postaviť vodnú elektráreň na Ipli, kúpiť Slovenské elektrárne či stavať obchvat Bratislavy. Teraz na to idú inak. Čínska investičná spoločnosť China Energy Company Limited (CEFC) by chcela rovno získať polovičný podiel vo finančných skupinách J&T aj Penta. Rokovania aktuálne prebiehajú. Číňania majú aj politickú podporu. Dohodu o strategickom partnerstve Česka a Číny majú potvrdiť podpisom počas aktuálnej návštevy Českej republiky prezident Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pching a prezident ČR Miloš Zeman.

Čínskemu kapitálu sa nebráni ani slovenská vláda, ktorá zároveň nemá príliš na výber. Väčšina podnikov na Slovensku je sprivatizovaná. Štátne zostalo školstvo, časť energetiky, vodohospodárstvo a sčasti zdravotníctvo, kde sa však derie dopredu finančná skupina Penta. V Česku čínskeho prezidenta privítala hlava štátu. Naposledy čínskeho prezidenta s veľkou slávou v septembri minulého roka privítali aj vo Veľkej Británii, keď sa s ním počas príchodu v zlatom koči viezla aj britská kráľovná Alžbeta II.

Česko a Slovensko berú Číňania ako jeden región. „Slovensko veľkosťou ekonomiky mesta Berlín samo osebe pre Číňanov nie je zaujímavé. Finančníci z východu sa u nás zaujímajú hlavne o investície umožňujúce preraziť na celom európskom trhu,“ povedal viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula. Preraziť do celej Európy zo Slovenska umožňuje automobilový, bankový, farmaceutický a energetický priemysel.

Bránou do regiónu strednej Európy sa pre Číňanov stala susedná Česká republika. Za sídlo si ju zvolila najväčšia čínska banka Bank of China a šiesta najväčšia čínska investičná spoločnosť China Energy Company Limited (CEFC).

Na Slovensku sú v hľadáčiku Číňanov najsilnejšie ekonomické skupiny. Momentálne vo finančnej skupine J&T rokujú čínsky investičný gigant CEFC o zvýšení svojho podielu z 9,9 percenta na 30 až 50 percent. „Rokovania nie sú uzavreté, preto dnes naozaj nemáme čo komentovať. Tradične nekomentujeme neuzavreté obchody,“ povedal Artur Šturmankin, hovorca finančnej skupiny J&T. V septembri 2015 Číňania získali 50-percentný podiel v ruskej privátnej banke J&T BANK AO. Medzi najnovšie dohodnuté obchody patrí ovládnutie českého pivovarníckeho koncernu Lobkowicz. Čínsky investor tak získal kontrolu nad aj na Slovensku známymi pivovarmi, ako je napríklad Černá Hora, Protivín či Uherský Brod.

Zviezť sa na vlne čínskeho kapitálu zvažuje aj konkurenčná finančná skupina. „V tejto chvíli môžem potvrdiť len to, že sme s čínskymi investormi v počiatočnom kontakte. Zatiaľ diskutujeme len o potenciálnom odkúpení aktív, ktoré v našom portfóliu nepovažujeme za strategické a v súlade s našou investičnou stratégiou sa ich v strednodobom horizonte plánujeme vzdať,“ povedal hovorca finančnej skupiny Penta Gabriel Tóth. Pre Číňanov môže byť práve Penta bránou k posilneniu postavenia v zdravotníctve a vo finančnom sektore.

Paradoxne žabomyšie vojny dvoch najväčších slovenských finančných skupín nakoniec môže ukončiť čínska finančná skupina CEFC. V slovenských finančných vodách totiž dlhé roky tvrdé súboje o posilnenie vplyvu medzi sebou zvádzali práve finanční žraloci z Penty a J&T.

Medzi dvoma najvplyvnejšími finančnými skupinami iskrilo hlavne pri posilňovaní vplyvu v slovenskom bankovom sektore. Najväčší mediálny spor v októbri 2010 vyvolal záujem o kúpu Dexia banky. „Kľúčovou otázkou nie je, prečo sa Dexia predáva priamo Pente, ale prečo Dexia nechce zarobiť viac,“ povedal v tom čase Maroš Sýkora, vtedajší hovorca finančnej skupiny J&T. Podľa neho koncom roka 2010 boli ignorované ponuky ostatných uchádzačov. Napriek mediálnym protestom sa Penta nakoniec naozaj stala novým majiteľom Dexia banky a finančný dom premenovala na Prima banku. J&T zas zaknihovalo úspech pri kúpe Poštovej banky a Penta najnovšie získala od Rusov Sberbank. Momentálne majú spolumajitelia Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič v J&T obaja rovnaký 45,05-percentný podiel.

Okrem finančných skupín je pre Čínu zaujímavý aj motor slovenskej ekonomiky automobilový priemysel. „V roku 2014 začali na Slovensku pôsobiť čínske CSR Corporation a CASIC Hiwing Aviation General Equipment (spoločnosti pôsobia v automobilovom priemyselnom sektore, pozn. red.). Plánujú investovať ďalších 110 miliónov eur, čo vytvorí viac ako tisíc pracovných miest,“ uviedol koncom roka 2014 v rozhovore pre denník Pravda čínsky premiér Li Kche–čchiang.

Spomínaný čínsky koncern CSR má v meste Trnava postavený závod Boge Elastmetall Slovakia. Podnik s viac ako 700 zamestnancami sa špecializuje na výrobu gumokovových a plastových dielov, ktoré tlmia vibrácie motorov a podvozkov vo všetkých typoch motorových vozidiel. Okrem automobilov sa súčiastky využívajú aj vo vlakoch, v lodiach a lietadlách. Zároveň tím vývojárov priamo na Slovensku navrhuje diely do podvozkov a tlmičov automobilových značiek Porsche, Ferrari, Maserati a Fiat.

Odvrátenou stranou sily čínskej ekonomiky je tlak na domáci oceliarsky priemysel. Nielen U.S. Steel Košice, ale celý európsky oceliarsky priemysel posledné roky ničí dovoz lacnej ocele z Číny. "Voľné kapacity Číny vo výroby ocele predstavujú celú európsku produkciu. Dá sa očakávať, že budú mať tendenciu získať nejaké železiarne, v ktorých by mohli následne bez väčších problémov spracovať lacnú čínsku oceľ.

Tu však veľa záleží na tom, aká tvrdá bude Európska únia pri ochrane domácich výrobcov ocele. Zatiaľ je to viac vo verbálnej ako v reálne rovine," dodal Borgula. Na druhej strane Čína bude patriť k čoraz významnejším zahraničným investorom na Slovensku. Kým za posledných desať rokov investovali čínske firmy na Slovensku približne 40 miliónov eur, len za rok 2015 by túto sumu mali niekoľkonásobne prevýšiť.

Kým Penta tvrdí, že Číňanom by predali len okrajové aktíva, český Radiožurnál, ktorý sa odvolal na zdroje blízke rokovaniam, uviedol, že CEFC sa zaujíma aj o možnosť odkúpenia akcií investičnej skupiny Penta. V hre je údajne ponuka, že by CEFC investovala niekoľko miliárd eur do kapitálu skupiny a za to by získala 50-percentný podiel. Svoje majetkové účasti by si tak na polovicu znížilo všetkých päť vlastníkov Penty. Najväčšie podiely, celkom vyše 80 percent, majú zakladatelia Jaroslav Haščák a Marek Dospiva. O zvyšnú časť Penty sa delia Jozef Oravkin, Eduard Maták a Lain Child.

Otázky a odpovede

Čo všetko môžu Číňania ovládnuť na Slovensku?
Posilňovaním vplyvu vo finančných skupinách môžu preniknúť do zdravotníctva, energetiky, médií, bankovníctva, strojárstva, turistického ruchu či oceliarní. Slovensko tiež môže byť podľa vzoru juhokórejskej automobilky Kia vstupnou bránou do Európy pre prvú čínsku automobilku. Navyše Číňania si vstupom do najväčších finančných skupín kupujú vplyv v Európe. Penta podniká na viac ako desiatich európskych trhoch v oblastiach zdravotníctva, finančných služieb, maloobchodu, výroby a realít. Tiež v zdravotníctve, vo finančných službách, v maloobchode, vo výrobe a v realitách. J&T patrí medzi jednu z najaktívnejších investičných skupín v oblasti energetiky či bankovníctva.

Zaujíma sa Čína len o Slovensko?
Nie, Čína sa snaží zvyšovať svoju geopolitickú moc a investuje v rámci celej Európy. Medzi jej najväčšie úlovky patrí kúpa švédskej automobilky Volvo. Aj na Slovensku prejavujú čínski investori záujem hlavne o obchody v objeme nad jednu miliardu eur. Okrem strategických podnikov z oblasti energetiky a zdravotníctva majú Číňania záujem aj o kvalitné európske výrobky. Od nemecko-francúzskeho výrobcu lietadiel Airbus kúpi Čína do roku 2018 až 130 lietadiel za 15,55 miliardy eur.

Aký vplyv má vo svete čínska investičná skupina China Energy Company Limited (CEFC)?
Čínska finančná skupina je najväčšou súkromnou spoločnosťou v Šanghaji a šiestou najväčšou privátnou firmou v Číne. Pôsobí predovšetkým v oblastiach financií, energetiky a priemyslu. Svoje zastúpenie má napríklad v USA, vo Veľkej Británii, v Kanade, Mexiku, Rusku, Indonézii, Singapure, Južnej Kórei či Japonsku. CEFC bola zaradená do TOP 500 firiem sveta a v Európe si za svoje sídlo vybrala Českú republiku.

Ako sa momentálne darí čínskej ekonomike?
V roku 2015 čínska ekonomika vzrástla o 6,9 percenta. Na európske pomery neuveriteľný rast je pre v podaní Číny najhorším ekonomickým rastom za posledných 25 rokov. Čoraz viac ekonómov sa obáva, že Čína nezvládne prechod z výrobnej na spotrebnú ekonomiku a tvrdým ekonomickým pristátím vyvolá ďalšiu svetovú hospodársku krízu. Situácii príliš nepomáhajú ani obrovské prepady čínskych akcií. Navyše podľa Svetovej banky v rozmedzí rokov 2010 až 2040 príde Čína približne o 90 miliónov pracovníkov. Čo je približne desatina súčasnej pracovnej sily. Tento problém súvisí s rýchlym starnutím spoločnosti. V súčasnosti má Čína približne 1,4 miliardy obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Čína #investori #J&T #Si Ťin-pching