Minister Žiga je za odkúpenie akcií Slovenských elektrární

Minister hospodárstva Peter Žiga si myslí, že by štát mal prikúpiť akcie Slovenských elektrární.

30.03.2016 16:55
debata (8)

"Ja som vždy tvrdil, že štát má byť vlastníkom strategických podnikov. U mňa bude mať táto iniciatíva podporu,“ povedal po rokovaní vlády Žiga, ktorý nevylúčil, že o spätnom odkúpení akcií slovenského dominantného výrobcu elektriny sa bude písať aj v programovom vyhlásení vlády.

Štát v zastúpení ministerstva hospodárstva koncom vlaňajška podpísal s talianskou spoločnosťou Enel, ktorá sa rozhodla predať svoj 66-percentný podiel SE, memorandum. Na základe neho by mohol štát, ktorý v súčasnosti vlastní v elektrárňach 34-percentný podiel, získať celý predávaný majoritný podiel, alebo aspoň kúpou 17-percentného podielu zvýšiť svoj podiel na 51 %.

S memorandom súhlasila aj česká energetická skupina – Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorú vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, ktorá v súčasnosti vstupuje do elektrární ako 33-percentný akcionár, keďže koncom roka sa s Talianmi dohodla na kúpe ich predávaného 66-percentného podielu. Predaj majoritného podielu sa má uskutočniť v dvoch fázach. Prvá práve prebieha a druhá fáza má nastať po dokončení dostavby dvoch jadrových blokov Atómovej elektrárne Mochovce.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel necelých 840 miliónov eur. Podľa dohody s EPH by mal Enel za predaj akcií získať zhruba 750 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #EPH #Peter Žiga