J&T púšťa do slovenských bánk Číňanov

Na domáci finančný trh razantne vstupujú investori z Číny. Podnikatelia z Ďalekého východu zvýšili svoj podiel akcií v J&T Finance Group SE (JTFG) na 50 percent a automaticky získali významné slovo v domácej Poštovej banke a J&T banke.

31.03.2016 14:00
Zeman, Si Ťin-pching, Praha, Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman a čínsky prezident Si Ťin-pching dohodli obrovské obchody. Návštevu Prahy v stredu čínsky prezident ukončil.
debata (17)

Návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Prahe priniesla finančným žralokom z J&T strategického partnera.

Tým sa akvizičné nákupy Číňanov na Slovensku nekončia a rokovania s ďalšou finančnou skupinou Penta môžu vyústiť do získania vplyvu v Prima Banke, Privátnej banke a v Sberbank Slovensko. Od stredajšieho podpisu zmluvy o strategickom partnerstve s J&T Finance Group sa novým žralokom v slovenských finančných vodách stala čínska investičná spoločnosť China Energy Company Limited (CEFC).

„Vstup takého silného partnera do skupiny je pre nás príležitosť, ako sa dostať medzi najvýznamnejšie spoločnosti v stredoeurópskom regióne a expandovať na nové trhy. Uzavretie partnerstva s CEFC, pri ktorom sme aj naďalej zodpovední za manažérske vedenie skupiny, vnímame ako historicky najvýznamnejšiu transakciu, ktorú sme kedy realizovali,“ povedal Patrik Tkáč, člen predstavenstva v J&T Finance Group SE. Finančná skupina už dnes pôsobí na trhoch Českej a Slovenskej republiky, Chorvátska a Ruskej federácie. Nadviazanie strategického partnerstva umožní expanziu nielen na trhoch strednej a východnej Európy, ale aj v samotnej Číne, v ktorej vznikne pobočka J&T banky.

Dohodnutých 800 miliónov na ďalšie investície

Získanie finančného vplyvu v Európe je pre čínskych investorov jednou z top priorít. „Oblasť financií je jednou z kľúčových, ktorej sa CEFC po celom svete dlhodobo venuje. Našou prvou investíciou pri vstupe do Českej republiky a strednej Európy preto bola akvizícia takmer 10 percent v bankovom holdingu JTFG. V ňom sme našli silného a spoľahlivého partnera. Vzájomne sme sa preto dohodli na zvýšení nášho podielu a uzavretí strategického partnerstva,“ uviedol Chan Chauto, prezident China Energy Company Limited a predseda predstavenstva jej európskej skupiny CEFC Group (Europe) Company.

Obe investičné skupiny nezverejnili sumu, ktorú Číňania zaplatili za získanie 50-percentného podielu v J&T Finance Group SE. Súčasťou strategického partnerstva je i rámcová dohoda o spolupráci s čínskou finančnou inštitúciou China Development Bank v hodnote 800 mil. eur na investície do vybraných projektov. J&T má vplyv aj v slovenskej energetike, v hoteloch či médiách.

Trojdňové stretnutie prezidenta Českej republiky Miloša Zemana s prezidentom Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pchingom prinieslo výsledok aj pre ďalšieho významného slovenského podnikateľa. Dohodu o strategickom partnerstve s čínskou investičnou skupinou CEFC podpísal aj majiteľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. Číňania podpisom zmluvy získali vplyv v Sotákovej strojárskej spoločnosti Žďas nachádzajúcej sa v českom meste Žďár nad Sázavou. Čína v súčasnosti bojuje s obrovským prebytkom ocele a riešenie problému môže nájsť v spracovaní oceľových polotovarov priamo v Európskej únii.

Senec: Slovenská brána pre Číňanov

Česká republika sa podpisom o strategickom partnerstve s Čínskou ľudovou republikou stáva čínskou bránou na trhy Európskej únie. O vybudovanie vstupnej brány pre čínske firmy sa na Slovensku dlhé roky snaží firma IPEC. Tá dnes spolu s čínskymi partnermi oznámila otvorenie strategického biznis centra pri Senci neďaleko Bratislavy. „Aktuálne v ňom máme šesť čínskych firiem a do konca roka by sme toto číslo chceli zvýšiť na tridsať,“ povedal Ivan Čarnogurský, riaditeľ firmy IPEC.

Medzi čínskymi firmami expandujúcimi do Európskej únie priamo zo Slovenska je jeden z najväčších výrobcov sóje na svete, fabrika na výrobu LED svetiel či firmy z oblasti textilného priemyslu. „Systém funguje tak, že dnes európski podnikatelia nakupujú priamo v Číne v snahe nakúpiť čo najlacnejšie a následne tovar čo najdrahšie predať v Európe. My čínskym partnerom ponúkame možnosť prostredníctvom našich obchodných zástupcov osloviť v materinskom jazyku všetky trhy Európskej únie. Oni za svoje výrobky priamo v Európe dostanú viac peňazí a zároveň európski firemní zákazníci nakúpia lacnejšie,“ dodal Čarnogurský Napríklad pri spomínaných LED svetlách ceny pre európskych zákazníkov klesli o polovicu.

Na vybudovaní parku v hodnote okolo 30 miliónov eur sa podieľal okrem slovenských aj čínsky investor. „V prípade, že tento projekt na základe nášho spoločného snaženia uspeje, bude to veľmi výhodné a prinesie to Slovensku veľké zisky,“ uviedla generálna riaditeľka a spolumajiteľka rodinného holdingu Jiangsu Weitian Chemical Group Lin Shengqin. Vďaka čínskym partnerom umožňuje biznis centrum aj predaj slovenských výrobkov priamo do Číny.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Čína #podnikatelia #J&T