Slovenský SkyToll predal českú dcérsku firmu skupine J&T

Slovenský prevádzkovateľ mýtneho systému SkyToll predal skupine J&T svoju českú dcérsku firmu, prostredníctvom ktorej sa uchádza o výber mýtneho v Česku.

31.03.2016 18:37
debata (6)

ČTK to zistila z Verejného registra a zbierky listín, kde od 23. marca vo firme SkyToll CZ pôsobí ako jediný spoločník dcérska spoločnosť J&T Banky, firma J&T IB and Capital Markets. Kúpu spoločnosti vo štvrtok ČTK potvrdila aj hovorkyňa J&T Banky Monika Veselá.

Nový vlastník odvolal z pozície konateľa firmy Roberta Ševelu a vymenoval nového konateľa Dušana Palcra, ktorý je aj podpredsedom predstavenstva skupiny J&T.

Českú spoločnosť má Palcr viesť spoločne s konateľom slovenského SkyTollu, ktorým je Matej Okáli. Obe firmy, česká i slovenská, sa potom podľa hovorcu slovenského SkyToll Antona Bódisa v konzorciu uchádzajú o českú mýtnu zákazku. Konzorcium opakovane poslalo ponuku ministerstvu dopravy, že prevezme správu českého mýtneho systému od 1. januára 2017, keď vyprší zmluva s doterajším prevádzkovateľom, spoločnosťou Kapsch. Najnovší návrh kalkuluje s cenou 1,5 miliardy korún za rok prevádzky.

Ide o sumu, ktorá je o zhruba 500 miliónov korún nižšia ako suma, ktorú za prevádzku systému predpokladá ministerstvo dopravy. To nedávno vypísalo rokovacie konanie na ďalší trojročný prevádzku mýtneho systému. Hoci materiál priamo nehovorí o tom, že automaticky predĺži zmluvu s Kapschom, dáva však existujúcemu dodávateľovi veľkú šancu zákazku nakoniec získať. Vynechanie otvoreného výberového konania v ňom totiž úrad zdôvodnil technologickou výnimočnosťou existujúceho poskytovateľa.

SkyToll ale dlhodobo uvádza, že vyberať mýto prostredníctvom mýtnych brán postavených Kapschom dokáže takisto a plánuje štátu pre prípad výpadku v prvých mesiacoch výbere záruky v podobe stámiliónových garancií. Ministerstvo dopravy ale tieto tvrdenia spochybňuje.

„Možnosť, ako počas jedného roka vybrať, implementovať a sprevádzkovať nový systém, je ale v realite prakticky nulová. A to ako v právnej, tak odbornej rovine. A to napriek deklarácie napríklad firmy SkyToll, že to dokáže,“ uviedol nedávno vedúci odboru komunikácie ministerstva Jakub Stadler.

Skupina J&T je jednou z firiem, v ktorej počas nedávnej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga navýšila majetok čínska investičná skupina CEFC China Energy Company Limited (CEFC). Tá pôvodne mala v J&T desaťpercentný podiel, v stredu svoj podiel oficiálne navýšila na 50 percent.

SkyToll prevádzkuje od roku 2010 satelitný mýtny systém na Slovensku. Na financovanie spustenia mýtneho projektu v krajine sa prostredníctvom svojich bánk podieľali skupiny PPF a práve J&T. V súčasnosti je oficiálne jediným vlastníkom materskej spoločnosti český podnikateľ Petr Syrovátko, majiteľ libereckej stavebnej spoločnosti Syner.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Mýto #SkyToll #Kapsch