Ľudia v eurozóne môžu dostať od ECB po 1 300 eur, tvrdí banka Nordea

Európska centrálna banka (ECB) by mohla každému občanovi eurozóny dať 1 300 eur, ak nenájde iný spôsob oživenia inflácie. Uviedla to vo štvrtok banka Nordea.

31.03.2016 18:42
debata (9)

Banka je presvedčená, že ECB pravdepodobne uvažuje o poskytnutí finančnej hotovosti priamo občanom 19 krajín eurozóny. „Sme čoraz viac v prostredí, v ktorom centrálne banky musia skúsiť niečo nové,“ uviedol Jan Von Gerich, analytik banky Nordea. V snahe o odvrátenie deflácie a stimulovanie ekonomiky ECB už míňa miliardy eur prostredníctvom svojho programu kvantitatívneho uvoľňovania.

Pokles spotrebiteľských cien v eurozóne pokračoval aj v marci a opätovné zníženie cien ropy zredukovalo dlhodobé inflačné očakávania na rekordné minimum. Podľa výpočtov banky Nordea by si ECB mohla dovoliť straty v sume 444 mld. eur, čo je 1 300 eur na občana. Vychádza to z kapitálu splateného centrálnym bankám eurozóny národnými vládami a zo ziskov, ktoré centrálne banky generujú z vlastnenia aktív, napríklad zlata.

Od myšlienky rozdávania hotovosti, čiže od použitia nástroja takzvaných vrtuľníkových peňazí sa ECB dištancovala po tom, ako jej hlavný ekonóm Peter Praet povedal, že teoreticky je to jedna z možností.

„V Rade guvernérov sa o vrtuľníkových peniazoch v súčasnosti nediskutuje,“ povedal v stredu člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure. „Pravdupovediac neviem, ako by to mohlo fungovať bez určitého zdieľania rizika s vládami, čo by mohlo byť prakticky a právne problematické,“ konštatoval.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #inflácia #deflácia