MMF: Čína musí jasne komunikovať svoje kroky

Čína musí zabezpečiť jasnú komunikáciu týkajúcu sa kľúčových politík vrátane výmenných kurzov vzhľadom na jej rastúci význam v svetovej ekonomike.

01.04.2016 09:36
debata (16)

Vyhlásila to vo štvrtok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. "Čína teraz hrá významnú úlohu a je významným hráčom pre globálny hospodársky rast. Určite musí precízne komunikovať s každým, vrátane trhov. Špeciálne to platí pre politiku výmenných kurzov,“ povedala Lagardeová.

Čínsky prezident Si Ťin-pching povedal vo štvrtok americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, že žiadna krajina by nemala stimulovať export konkurenčným oslabovaním mien. Zároveň uviedol, že Čína a USA by mali posilniť koordináciu makroekonomickej politiky a spoločne presadzovať silný, udržateľný a vyvážený rast svetovej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Xinhua.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí zároveň vyhlásilo, že nie je vytvorený základ pre pretrvávajúce oslabovanie čínskej meny. Rezort uviedol, že krajina si udrží proaktívnu fíškálnu politiku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Čína #Christine Lagardeová