Svetová banka: Politická kríza na Ukrajine marí reformy

Politická kríza na Ukrajine ohrozuje reformy podporované Západom a marí snahy o to, aby sa konfliktom poškodzovaná ekonomika dostala z recesie trvajúcej už dva roky. Povedal to v piatok riaditeľ Svetovej banky, pre Ukrajinu Qimiao Fan.

01.04.2016 14:19
debata (39)

Uvoľnenie úveru pre Ukrajinu zo strany Medzinárodného menového fondu v sume 1,7 mld. USD a iných zahraničných pôžičiek je odložené, kým poslanci krajiny nezostavia novú vládnu koalíciu.

„Terajšia politická kríza predstavuje veľmi vážnu hrozbu pre stále krehké ekonomické zotavovanie,“ povedal na brífingu Qimiao Fan. „Podľa nášho názoru je veľmi dôležité, aby sa politická kríza vyriešila tak rýchlo, ako je to možné,“ dodal. Svetová banka potvrdila svoju prognózu, podľa ktorej hospodárstvo Ukrajiny v tomto roku posilní o 1 %. Banka predpokladá, že inflácia v krajine sa v tomto roku spomalí na 15 %. Predošlá predikcia Svetovej banky rátala s tým, že tohtoročná inflácia na Ukrajine bude vo výške 23,4 %.

Respondenti v prieskume agentúry Reuters, ktorý urobila na vzorke 16 ukrajinských bánk a maklérskych spoločností, predpovedajú, že ekonomika Ukrajiny v tomto roku posilní o 1,4 %. Vlani sa hrubý domáci produkt krajiny zmenšil o 9,9 % a v roku 2014 jej ekonomika oslabila o 6,6 %.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina