Podiel eura na svetových rezervách klesol pod 20 %

Podiel eura na svetových devízových rezervách klesol vo štvrtom štvrťroku minulého roka po prvýkrát za 14 rokov pod 20 percent a podiel amerického dolára ďalej rástol. Celkový objem svetových rezerv klesol druhý štvrťrok za sebou. Vyplýva to z údajov Medzinárodného menového fondu (MMF).

02.04.2016 09:09
debata (6)

Podiel dolára na takzvaných alokovaných rezervách, o ktorých MMF presne vie, kde sú, stúpol na 64,06 percenta celosvetového objemu zo 63,98 percenta v treťom štvrťroku a z 62,9 percenta o rok skôr. Objem dolárov umiestnených v rezervách dosiahol 4,36 bilióna USD.

Podiel eura v rezervách klesá už dva roky a teraz zostúpil na 19,91 percenta z 20,34 percenta v treťom kvartáli a z 22,2 percenta na konci roka 2014. Rezerv v európskej mene držali centrálne banky najviac v roku 2009, keď podiel eura stúpol až na 28 percent. Odvtedy ale kvôli obavám z európskej dlhovej krízy podiel eura výrazne klesá, napospol v prospech amerického dolára.

V posledných dvoch rokoch odráža pokles podielu eura v rezervách podľa analytikov všeobecný odchod správcov rezerv od európskej meny. Tí reagujú na to, že Európska centrálna banka (ECB) predvlani zdražela držanie eur, keď znížila jednu zo svojich úrokových sadzieb do záporného pásma, a v uvoľňovaní svojej menovej politiky ďalej pokračuje.

Celkový objem globálnych devízových rezerv sa v minulom štvrťroku znížil o 2,8 percenta na 10,92 bilióna USD. Sú tu započítané aj takzvané nealokované rezervy, o ktorých MMF s istotou nevie, ktorá centrálna banka ich má, napospol sa však prisudzujú Číne. Celkový objem alokovaných rezerv stúpol o 200 miliárd dolárov na 6,8 bilióna USD.

Objem nealokovaných rezerv postupne klesá, zatiaľ čo podiel alokovaných rezerv stúpa, pretože Čína vlani začala postupne hlásiť zloženie svojich nealokovaných rezerv, a tým ich presúvať do alokovaných. Celý proces by mala dokončiť v priebehu dvoch až troch rokov, uvádza MMF.

Oficiálne čínske rezervy, ktoré sú najvyššie na svete, ale podľa údajov čínskej centrálnej banky v decembri klesli o 108 miliárd na 3,33 bilióna USD a zaznamenali rekordný pokles. Vo februári sa ďalej znížili na 3,20 bilióna USD, najnižšie od konca roka 2011, oznámila centrálna banka podľa agentúry Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár