Prísť k Jadranu a hľadať nocľah nie je dobrý nápad

Najlepšie miesta na dovolenky pri takzvanom slovenskom mori sú na leto už pomaly vypredané. Dovolenkárom, ktorí cestujú k Jadranu na vlastnú päsť, hrozí, že budú musieť bývať ďalej od mora.

03.04.2016 16:00
debata (25)

Cestovky vyzývajú turistov, aby s výberom destinácie dlho neotáľali a pobyt pri mori si zaplatili v predstihu. Viaceré hotely sú už teraz počas top sezóny plne obsadené. Dôvodom sú aj udalosti vo svete, ktoré zvyšujú Chorvátsku status bezpečnej krajiny.

Cestovky si mädlia ruky, ich očakávania sú vysoké. Tohtoročná sezóna na Jadrane sa podľa nich zaradí k jednej z najlepších za posledné roky. Do krajiny bývalej Juhoslávie ročne zavíta s cestovkou viac ako 100-tisíc Slovákov, skutočný počet turistov je však ešte väčší. Toto leto by mohol padnúť nový rekord. „Svedčí o tom aj fakt, že mnohé hotely už dlhšie hlásia vypredanosť kapacít. Navyše tento rok, vzhľadom na veľký záujem o Chorvátsko, neočakávame, že by last minute zľavy boli vyššie ako zľavy počas first moment obdobia. Rovnako to bolo už minulý rok,“ hovorí Jana Zedníková, riaditeľka marketingu cestovnej kancelárie Satur.

Podľa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) je predaj dovoleniek k Jadranskému moru aj tento rok tradične dobrý. Pre veľký záujem doobjednávajú cestovky ďalšie ubytovacie kapacity. V prospech Chorvátska hrá najnovšie aj neistá bezpečnostná situácia vo vychytených rezortoch, akými sú východná časť Turecka či donedávna turistami vyhľadávané Tunisko. Po minuloročnej prestrelke v tuniskom letovisku Súsa stiahli viaceré slovenské cestovky štát na severe Afriky z ponuky. Okrem toho straší Európu silnejúca utečenecká kríza, ktorá postihuje najviac grécke ostrovy Samos a Lesbos. Naopak, Chorvátsko nemá na rováši utečencov ani žiadnu teroristickú hrozbu.

„Trend chodiť do Chorvátska každoročne rastie, no nemyslím si, že je to len kvôli obavám z terorizmu. Je však možné, že medzi dovolenkármi sú turisti, ktorí volia Chorvátsko ako bezpečnú náhradu práve kvôli teroristickým útokom v spomínaných oblastiach,“ pripustil Stanislav Macko, prezident združenia SACKA.

„Nemyslím si, že táto destinácia je jednoznačnou náhradou z dôvodu migračnej krízy, respektíve jej trasy, ktorá vedie cez Chorvátsko a Slovinsko. Stretávame sa však s obavami klientov ohľadne možných komplikácií na hraničných priechodoch z dôvodu migrácie utečencov. Ide predovšetkým o klientov, ktorí cestujú vlastnou dopravou,“ pokračuje Juraj Žember z cestovnej kancelárie Hechter.

Cestovky sa zhodujú v tom, že zájazdy do Chorvátska sa predávajú ako teplé rožky. Práve pre vysoký dopyt cestovateľom odporúčajú, aby si rezervovali konkrétny termín dopredu a kufre nebalili v poslednej chvíli. „O zájazdy do Chorvátska je veľký záujem, no kapacity sú zatiaľ dostatočné. Predpokladáme však, že s blížiacim sa letom sa budú rýchlo míňať a je otázne, či zostanú v ponuke last minute ponuky,“ tvrdí Dávid Gavaľa z cestovnej kancelárie Daka.

Okrem luxusných hotelov je na vzostupe aj privátne ubytovanie v podobe apartmánov, ale tiež dobrodružných domov v odľahlých zátokách na ostrovoch. Ani takýto druh nocľahu však netreba podceniť. „Zo začiatku roka bol nárast záujmu o ubytovanie v súkromí približne na úrovni 15 percent. Od marca sa záujem o tento druh ubytovania zdvihol o 50 percent a minimálne tento trend očakávame aj ďalej. Dôvodom je najmä oslabenie trhu v Turecku, Tunisku a Egypte,“ povedal Jiří Jaroš z portálu adriadatabanka.com.

Proti Turecku hrá nedávny samovražedný bombový útok v centre hlavného mesta Ankara, pri ktorom zahynulo 37 ľudí a zranenia utrpelo 120 osôb. K útokom sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu, ktorá zároveň varovala pred ďalšími teroristickými operáciami. Terčom sa majú stať obete zodpovedné za bezpečnostné operácie na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka. Slovenskí dovolenkári však namiesto poznávačiek radšej relaxujú v dovolenkových rajoch Side, Alanya, Antalya, Belek, Lara a Kemer.

Alternatívou, ktorá kandiduje na post druhého Chorvátska, môže byť napríklad severné Taliansko alebo Bulharsko, ktoré je mimo migračnej trasy. Na dračku ide stále aj Grécko, ale len na ostrovoch, kde je nápor prisťahovalcov menší. Z ďalších destinácií je to určite Sardínia a takisto aj Španielsko. „Určite neodporúčam čakať na last minute zájazdy ani do Talianska či Chorvátska a zájazd kúpiť čím skôr,“ potvrdil Oliver Kluch z cestovnej kancelárie Koala Tours.

„V ponuke máme tiež Sardíniu alebo Korziku. Ide o letecké zájazdy, o ktoré je záujem, a niektoré termíny máme už teraz vypredané,“ uviedla Dana Hušeková z cestovnej kancelárie FIRO-tour.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #turiszmus #Jadran